Zavajajoče informacije Arsenoviča in Pliberškove na novinarski konferenci o holdingu

Večkrat smo že poročali o Javnem holdingu, ki je v ustanavljanju. Nazadnje smo zbrali vtise nekaterim mariborskih mestnih svetnikov, od njih smo lahko slišali izjave, kot je, da se ustanavljanje lotevajo »po kavbojsko«. Da to tudi drži potrjuje dejstvo, da sta 25. avgusta župan Saša Arsenovič in v.d. direktorica holdinga Lidija Pliberšek vsem zbranim novinarjem zatrdila, da so tik pred vpisom v sodni register.  Na podlagi pridobljenih podatkov smo ugotovili, da ta trditev ne more držati saj so na sodišče prejeli vlogo za ustanovitev holdinga komaj 27. avgusta. Torej trditve obeh niso možne saj še na sodišče sploh niso oddali vloge, kaj šele, da je stvar vpisa nekaj minut.

Arsenovič in Pliberškova 25.8.2020 zavajala javnost

Tako je na novinarski na vprašanje kdaj pričakujejo, da bo urejena registracija Javnega holdinga Maribor, oz. vpis v sodni register je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič na tiskovni konferenci v torek, 25. avgusta odgovoril da je le še vprašanje ur kdaj bo to urejeno, kot pojasni v spodnjem videu.

Njegove besede je po novinarski konferenci za naš medij potrdila v.d. direktorica JHMB Lidija Pliberšek, ki je povedala, da je sama celo čakala klic, če bi se vpis zgodil pred samo tiskovno konferenco.

Vloga za vpis na sodišče je bila dana komaj 27.8.2020

Ker je bil prvi vpis napovedan že za 20. avgusta smo se sami odločili preveriti kaj se dogaja in ali se kaj zatika. Na Okrajno sodišče v Mariboru smo zato naslovili vprašanje kdaj dobili vložen predlog za vpis v sodni register Javnega holdinga Maribor. Odgovor je sledeč: “V zvezi z vašim novinarskim vprašanjem vam odgovarjamo, da je predlog za vpis ustanovitve Javnega holdinga Maribor d.o.o. bil vložen dne 27.8.2020.”

»Novinarska konferenca sklicana v prepričanju, da je odvetniška družba že podala vlogo za vpis«

Torej medtem, ko so sklicali novinarsko konferenco in govorili o holdingu, ni bil niti še podan predlog za vpis v sodni register na sodišče. Zakaj torej zavajanje na novinarski konferenci? V.d. direktorice JHMB Lidija Pliberšek odgovarja: »Novinarska konferenca, ki je potekala 25. avgusta, je bila sklicana v prepričanju, da je pooblaščena odvetniška družba (Živko in Purg) že podala vlogo za vpis Javnega holdinga Maribor (JHMB) v sodni register. Zato odločno zavračam, da je šlo z moje strani pri posredovanju informacij javnosti za kakršnokoli zavajanje.«

Odvetniška družba prejela 130.000 evrov a ne znajo komunicirati z MOM in holdingom

Torej je bil predlog na sodišče za vpis v sodni register JHMB bil vložen kar dva dni po novinarski konferenci, na kateri je župan zatrdil, da čakajo samo “še gospoda da vpiše.” Na mariborski občini zdaj to pripisujejo slabi ažurnost, za le-to pa naj bi bili krivi dopust, odsotnosti in sodne počitnice.

»Za vložitev predloga je Mestna občina Maribor pooblastila odvetniško pisarno. Ker je bil čas dopustov in odsotnosti ter, nenazadnje, tudi sodnih počitnic, nismo ažurno dobivali informacij o tem, kako teče postopek za vpis Javnega holding Maribor v sodni register. Prepričani smo bili, kot smo tudi večkrat javno povedali, da je postopek tik pred zaključkom,« pojasnjujejo v občinski službi za odnose z javnostjo.

Odvetniška družba Živko in Purg o.p. d. o. o., ki to ureja za Mestno občino Maribor je od mariborske občine sodeč po podatkih na Erar od februarja 2019 dobila že dobrih 130 tisoč evrov, največ lani decembra (dobrih 31 tisoč evrov). Kljub visokim zneskom, ki jih dobijo za svoje delo pa očitno vseeno komunikacija šepa.

Konec koncev zakaj sklicati novinarsko konferenco in govoriti o podjetju, v tem primeru o holdingu, ko pa to še ni niti ustanovljen. Tudi v.d. direktorice je sodeč po njenemu pojasnilu bila prepričana, da je na dan novinarske konference odvetniška družba že oddala vlogo za vpis. Kot razkrivamo, očitno tega niso storili na dan konference, niti dan po njej, temveč šele dva dneva kasneje. Poraja se vprašanje zakaj manipulirati z javnostjo  s podatki, ki očitno niso držali? Se pri ustanavljanju JHMB skriva še kaj?

Oddaj komentar