Zaščitne maske v obsežnejši proizvodnji tudi Sloveniji

Fotografija je simbolična.

Po vrhuncu epidemije v Sloveniji je zanimanje za izdelavo zaščitnih mask med domačimi podjetji kar upadlo. A v gorenjskem podjetju Le-tehnika so se pred mesecem dni vendarle lotili proizvodnje in prejšnji teden pridobili potrdilo o ustreznem standardu za kirurške maske v EU. Trenutno jih izdelajo do 200.000 na teden in jih že prodajajo v Sloveniji in po Evropi.

Na vrhuncu epidemije bolezni covid-19 je Slovenija komaj zagotavljala zadostne količine zaščitne opreme in takrat se je proizvodnje lotilo marsikatero podjetje, tudi nekateri manjši obrtniki, ki so pomagali izdelati maske vsaj za lokalno prebivalstvo. Med tistimi, ki sta proizvajala za državo, sta bila kidričevski Boxmark in celjska Prevent&Deloza s svojimi partnerji. A v Boxmarku so proizvodnjo po informacijah STA konec aprila ustavili, tudi v Preventu&Delozi zaščitnih mask trenutno ne proizvajajo, sicer pa so jih več kot državnim kupcem prodali industriji.

Proizvodnje zaščitnih mask pa so se 21. maja lotili v kranjski Le-tehniki. Kot so pojasnili za STA, je Hygimedic znamka medicinskih kirurških mask, ki so izdelane v skladu s standardom EN 14683:2019+AC:2019. Gre za edini veljaven standard za kirurške maske v EU. Maske uporabljajo v zdravstvenih ustanovah za namen preprečevanja širjenja bolezni znotraj zdravstvenih ustanov ter za vse potrošnike, ki želijo imeti certificiran izdelek, so navedli v podjetju.

Ustreznost mask in njihovo skladnost z omenjenim standardom je prejšnji teden potrdil akreditirani laboratorij. “Maske tega tipa so prve take maske, narejene v Sloveniji in hkrati potrjene s strani akreditiranega laboratorija,” so še sporočili iz podjetja.

Trenutno izdelajo do 200.000 mask na teden, cene pa so odvisne od želene količine, želenega tipa maske ter razmer na trgu materialov. Gibljejo se od 0,25 evra do 0,55 evra za masko. Kot so še poudarili v Le-tehniki, maske že prodajajo v Sloveniji in drugod po Evropi. So jih pa do izdaje potrdila laboratorija prodajali kot higienske maske.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar