Zaradi vpogleda v osebne podatke Karla Erjavca je policist dobil več tisoč evrov kazni

Karl Erjavec

Koprsko okrožno sodišče je zaradi nepooblaščenega vpogleda v osebne podatke 23 oseb, med njimi takratnega obrambnega ministra Karla Erjavca, policistu novogoriške postaje za izravnalne ukrepe Zdenku Kabaju dosodilo enotno denarno kazen v višini 5000 evrov, danes poročajo Primorske in Slovenske novice.

Policist je v podatke vpogledal 16. junija 2019, ko je bil razporejen na delo v Centru za tujce v Postojni. V računalniško zbirko osebnih podatkov se je prijavil s svojim geslom ter vnesel šifro, ki pomeni kontrolo brez postopka. Ker je iskal podatke o varovani osebi, takratnem ministru za obrambo Erjavcu, je v sistemu zazvonil t. i. zvonček, zaradi česa poizvedovanje ni ostalo neopaženo, navajata časnika.

Za vpogled v osebne podatke ni bil pooblaščen

Tožilstvo mu je očitalo, da za vpogled v osebne podatke ni bil pooblaščen. Policisti lahko osebne podatke uporabljajo le za opravljanje nalog, določenih z zakonom, a v tem primeru policist ob preverjanju omenjenih podatkov ni opravljal policijskih nalog, ampak le brskal v policijskih evidencah zato, da bi se s podatki o teh ljudeh sam seznanil. O morebitnem drugačnem ozadju na sodišču niso govorili, navajajo na spletu Primorske novice.

Obe strani sta se odpovedali pritožbi

Policist je na predobravnavnem naroku krivdo priznal. Sodišče pa ga je zaradi kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov obsodilo na enotno denarno kazen v višini 5000 evrov. Plačati mora tudi stroške sodnega postopka in sodno takso. Pred kratkim so ga povabili tudi na sejo parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe v zadevi Franca Kanglerja. Po navedbah Primorskih novic zaradi odprtega kazenskega postopka na vprašanja ni odgovarjal. Po razglasitvi sodbe sta se obe strani odpovedali pritožbi, tako da je sodba že pravnomočna.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar