Zaposleni lani višji strošek za delodajalca za pet odstotkov

Slika je simbolična

Povprečni mesečni stroški dela na zaposleno osebo so lani v Sloveniji znašali 2498,73 evra, kar je pet odstotkov več kot leta 2019. Največji delež v stroških dela so zavzemali prejemki zaposlenih oseb, in sicer 86,4 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Kot so izračunali statistiki, so bili stroški dela najvišji v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer so dosegli 3903,58 evra, ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer so se ustavili pri 3683,87 evra.

Podatki evropskega statističnega urada

Najnižji so bili na drugi strani v dejavnosti gostinstvo, kjer so nanesli 1520,88 evra, ter v drugih dejavnostih, kjer so bili na ravni 1653,86 evra.

Slovenski statistiki so pregledali tudi podatke evropskega statističnega urada Eurostat glede povprečnih stroškov dela za lani za dejansko opravljeno delovno uro za vsa področja dejavnosti in v poslovnih subjektih z več kot devetimi zaposlenimi osebami. Izjema so bile dejavnost kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo; dejavnost javne uprave in obrambe ter dejavnost obvezne socialne varnosti.

V EU so ti stroški v povprečju znašali 28,5 evra

Kot se je izkazalo, so bili stroški najvišji na Danskem (45,8 evra), v Luksemburgu (42,1 evra) in v Belgiji (41,1 evra). Najnižji so bili v Bolgariji (6,5 evra) in v Romuniji (8,1 evra). V EU so ti stroški v opazovanem obdobju v povprečju znašali 28,5 evra.

V Sloveniji pa so stroški dela za lansko leto za dejansko opravljeno delovno uro na omenjenih področjih dejavnosti in poslovnih subjektih znašali 19,9 evra, kar nas uvršča med Španijo (22,8 evra) in Ciper (17 evrov).
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar