Zapornikom prepovedali nova romantična razmerja

Vir: Pixabay.com

Dansko ministrstvo za pravosodje je v sredo sporočilo, da bodo zapornikom, ki na Danskem prestajajo dosmrtno kazen, prepovedali sklepanje novih romantičnih razmerij.

Tako želijo preprečiti pojav “oboževalk”, ki jih navdušujejo storilci kaznivih dejanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  “V zadnjih letih smo bili večkrat priča odvratnim primerom, ko so zaporniki, ki so zagrešili grozljive zločine, navezali stike z mladimi osebami, da bi pridobili njihovo naklonjenost in pozornost. Tega ne smemo dovoliti,” je v izjavi povedal danski minister za pravosodje Nick Haekkerup. “Ne smemo dopustiti, da bi dosmrtni zaporniki naše zapore uporabljali kot nekakšne centre za zmenke ali medijske platforme za hvalisanje s svojimi zločini,” je še dodal Haekkerup.

Prepoved navezovanja novih stikov bo veljala v prvih desetih letih služenja zaporne kazni. Zapornikom bodo takrat omogočeni zgolj pisni ali telefonski stiki z osebami, ki so jim bile blizu že pred prihodom v zapor. Predlog zakona v šestih točkah bi tudi odpravil možnost, da zaporniki z daljšim stažem o svojih kaznivih dejanjih prosto razpravljajo v podcastih ali na družbenih omrežjih. Predlog zakona, ki ga je že podprla tudi desna opozicija, naj bi bil sprejet jeseni, nova zakonodaja pa naj bi stopila v veljavo s prvim januarjem 2022.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar