Zaostreni pogoji financiranja v zasebnih vrtcih bi povzročili dodatno razslojevanje družbe

Slika je simbolična

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo predlog sprememb Zakona o vrtcih. Pomembna predlagana sprememba je, da bi novela uvedla spremembe v višini sredstev, ki jih za posameznega otroka dajo občine. Te naj bi po novem namreč odločale v določenih primerih, ali bodo zasebnemu vrtcu zagotavljale 85 odstotkov sredstev na posameznega otroka ali manj. V Združenju zasebnih vrtcev so zaradi tega ogorčeni in opozarjajo, da bodo zaradi takih sprememb na slabšem otroci in njihovi starši.

Združenje zasebnih vrtcev so ustanovili pred dnevi kot odziv na predlog sprememb, od 97 zasebnih vrtcev pa se je vanj vključilo že več kot polovica vseh. Predsednica združenja Taja Steblovnik pa pravi, da jih podpira tudi stroka. Predvsem v tem, da bi sprememba financiranja povzročila mnoge negativne spremembe, zato Steblovnikova poudarja: “Sporno se nam zdi, glede na to, da dosedanji sistem dobro deluje in da otrok v zasebnem vrtcu stane dvakrat manj kot v javnem vrtcu. To pa zaradi tega, ker občine financirajo javnim vrtcem tudi investicije in amortizacijo, tega pa zasebni vrtci nimajo kritega. Zato ne razumemo, zakaj ukinjati nekaj, kar je dejansko ceneje.”

Vir: Facebook Waldorfski vrtec Studenček, Maribor

Izpostavlja, da “če zasebni vrtci ne bodo dobili teh 85 odstotkov, je ogrožen obstoj zasebnih vrtcev, ker si starši ne bodo mogli privoščiti plačevati polne cene vrtca. Tako se lahko zgodi, da bo ostalo le še nekaj zasebnih vrtcev, ki bodo namenjeni privilegirani družbi, tega pa si v zasebnih vrtcih ne želimo. Želimo biti dostopni vsem, tako kot smo bili do zdaj.” Poudarja tudi, da imajo starši zdaj možnost izbire, ali otroka vpisati v javni ali zasebni vrtec, saj se cene bistveno ne razlikujejo, prav tako je v obeh zagotovljena kakovost izvajanja storitev.

Država lahko privarčuje sredstva drugje

Glede na to, da naj bi s takim predlogom država privarčevala sredstva, pravi Steblovnikova, da bi takšno varčevanje najbolj prizadelo starše otrok. “Pravo varčevanje za državo oziroma ministrstvo pa se lahko zgodi tako, da se npr. v javnih vrtcih ne bi plačevalo prostih mest in bi bolj smotrno oblikovali oddelki. Glede na to, da se je izkazalo, da zasebni vrtci to zmoremo,” poudarja Steblovnikova in zagotavlja, da bi s prejetim predlogom ministrstva posledično prišlo do tega, da bi se zmanjšalo število zasebnih vrtcev, obenem pa bi to vodilo v upad kakovosti, “saj se moramo zavedati, da gre za dodatno ponudbo na trgu, ki na nek način spodbuja celotno predšolsko vzgojo, da se razvija v pozitivno smer, da se programi razvijajo, da se uvajajo novosti, torej da se razvija zdrava konkurenca oziroma pluralizem z možnostjo izbire.” Problematično pa je tudi to, da vrtci, ki izvajajo program po načelih, ki jim sledijo starši otrok, npr. montessori in waldorfski vrtci, zaradi morebitnega zmanjšanja sredstev ne bi tega mogli kakovostno izvajati.

Zasebniki, ki varujejo otroke, s predlogom novele zakona ne bi bili prizadeti

Predlog ne bo prizadel izvajalcev zasebnega varstva, saj je to drugače organizirano. “Zasebni vrtci potrebujejo in morajo zagotavljati enake prostorske pogoje kot javni vrtci. Od velikosti igralnic, kuhinje, opreme, kadra, dejansko vse mora biti kot v javnih vrtcih,” razlaga Steblovnikova. Pri zasebnih varstvih pa je drugače. Ta so lahko tudi v stanovanjskih zgradbah, lahko imajo manjše prostore. Res pa je, da so omejeni, saj imajo lahko le največ šest otrok v varstvu. Po mnenju predsednice združenja pa bi prišlo na trgu vseeno še do razvitja črnega trga, saj bi starši v vsakem primeru morali otroka dati nekam v varstvo. Tega bi ali prevzeli zasebniki, ki varujejo otroke že zdaj, ali pa osebe, ki ne bi imele niti strokovne izobrazbe, niti ne bi nudile ustreznih in primernih storitev.

Oddaj komentar