Zaokrožile pobude, želijo si preprečiti usmrtitev psa

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Slovenijo je ta teden pretresla tragedija, kjer je komaj 8-letno deklico napadel in do smrti pogrizel pes, gre za mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem.

V sredo popoldan se je pokojna deklica igrala s prijateljico, sprva na dvorišču prijateljice, nato pa sta se odpravile k sosedom. Njihova hiša sicer je sicer ograjena, a so bila vrata odprta. Deklica se je odpravila k psu, ki je bil na verigi, a jo je napadel tako, da ji reševalci več niso mogli pomagati.

Po informacijah pes do sedaj ni bil napadalen. Veterinarska inšpektorica je odredila odvzem psa, možno je, da ga čaka usmrtitev. S tem se pasjeljubci ne strinjajo in so začeli peticijo, da usmrtitev preprečijo.

Menijo, da ni dopustno, da bi ga usmrtili

Odzvali v Društvu srce za bulle, kjer so na svojem profilu na Facebooku opozorili, da so rotvajlerji “eni najbolj teritorialnih psov” in zato zahtevajo temu primernega lastnika, ki se zna z njimi ukvarjati.

Kot je zapisal Simon Mihorič omenjen pes nikoli poprej ni ugriznil nikogar ter nikoli ni bil napadalen, zato je ustvaril pobudo, da vsi somišljeniki pošiljajo maile na inšpektorat, da ga ne uspavajo: “Žal nam je seveda da se je to pripetilo kot je zal vsem vpletenim posredno ali neposredno v tem primeru, nikakor pa resnično ni dopustno da bi uspavali Rona.”

Z veterinarske inšpekcije so sporočili, da pes ni kazal znakov zlorabe. “Skrbnik psa je imel psa registriranega, redno cepljenega, na verigi na svojem dvorišču in je zanj primerno skrbel,” so zapisali v odgovoru na novinarska vprašanja Radia Sevnica, kjer so še zapisali da je usoda psa jasna.

Dogodek še preiskujejo

Ker je povzročil smrt človeka, ga bodo po tem, ko ga bodo testirali na steklino, v skladu z zakonom o zaščiti živali usmrtili. Policija dogodek še preiskuje v smeri kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki ga bo verjetno obtožen lastnik psa. Kot so zapisali odgovorni z inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zakon določa, da morajo skrbniki nevarnih psov poskrbeti, da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu ali da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Ograja, ki loči dvorišče od javne ceste, je sicer nižja od 1,8 metra, je pa opremljena s potrebnim napisom, pes pa je bil, kot rečeno, na verigi, še poroča omenjen radio.

Oddaj komentar