Zaključna konferenca projekta City Water Circles

V petek, 20. maja, je na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem potekala zaključna konferenca evropskega projekta City Water Circles.

Cilj projekta je izboljšati okoljsko upravljanje funkcionalnih mestnih območij, da postanejo mesta prijetnejša za življenje, pa tudi pomagati občinam pri reformi zastarelih sistemov mestne vodne infrastrukture z uporabo pristopa krožnega gospodarstva, ki ponuja številne gospodarske in okoljske koristi. Projekt je trajal od aprila 2019 in je povezoval 11 partnerjev iz 6 evropskih držav. Vodilni partner projekta je bilo mesto Budimpešta, ostali partnerji so bili iz Slovenije, Madžarske, Italije, Poljske, Hrvaške in Nemčije. Iz Slovenije sta sodelovala Mariborski vodovod iz Skupine JHMB in E-zavod.

Pilotni projekt

Projekt se tako zaključuje, njegovi odtisi v mestu in občinah, ki jih Mariborski vodovod oskrbuje z vodo, pa bodo trajni. O rezultatih, izkušnjah in dolgoročnih učinkih projekta za prehod v krožno gospodarstvo v lokalnem okolju so na konferenci spregovorili Miran Jug, direktor Mariborskega vodovoda, Cvetka Slana, vodja Skupne službe varstva okolja MOM, Mateja Klaneček z Direktorata za vode in investicije, Uroš Rozman, direktor RRA za Podravje ter predstavniki podjetja E-zavod in Mariborskega vodovoda, ki so aktivno sodelovali v projektu.

V Mariboru so s pilotnim projektom dokazali potencial uporabe prečiščene odpadne vode in deževnice za proizvodnjo gradbenih izdelkov na osnovi sekundarnih surovin. Na ravni projekta so dosegli pomembne cilje, ki so povezani z večjo učinkovitostjo rabe in distribucije vode ter njeno reciklažo in ponovno uporabo, je poudaril direktor Mariborskega vodovoda, Miran Jug.

Zaključili so z druženjem na Uličnem festivalu lokalne hrane

Pilotna akcija uporabe deževnice in prečiščene vode za proizvodnjo recikliranega gradbenega materiala v Mariboru bo pokazala uporabnost prečiščene in padavinske vode za proizvodnjo gradbenih izdelkov na osnovi sekundarnih surovin. Proizvedeni materiali so uporabljeni za vzdrževanje cest in revitalizacijo degradiranih območij s strani podjetja Nigrad iz Skupine JHMB.

Strokovni del srečanja se je zaključil s prijetnim druženjem na Uličnem festivalu lokalne hrane, na katerem so se s tradicionalnimi štajerskimi jedmi predstavili lokalni ponudniki.

Oddaj komentar