Zakaj rušijo mariborski dirt park?

Foto: Jernej Zadravec

Pred novo sezono so člani kolesarskega društva Den devils spet zgrabili za lopate, grablje, “rutance” in trenutno edini dirt park v mariboru zrušili, da bi ga lahko ponovno zgradili. Po tem ko so vsako leto krpali luknje, so se letos lotili konkretne obnove.

Gre za enega največjih javno dostopnih kolesarskih poligonov v tem delu Evrope, ki združuje dirt park in BMX progo. Okoli 15 članov društva in prostovoljcev je zavihalo rokave in začelo obnavljati.

Foto: Jernej Zadravec

Lokalni podjetniki in posamezniki so jim prisluhnili ter donirali material za izdelavo kovinskih vzletišč. S temi bodo nadomestili dosedanje zemeljske, saj so kovinska neprimerljivo bolj obstojna. Obnovljen kolesarski park bo tako lažje vzdrževati. S pripravami so pričeli že v februarju, z deli na samem terenu pa včeraj.

Foto: Jernej Zadravec

Februarja so zvarili ogrodja za 5 vzletišč, preden jih bodo lahko postavili, pa je treba pripraviti podlago. Večino zemeljskih del opravljajo z delovnim strojem, ki ga je prav tako doniral lokalni podjetnik, preostanek del pa ročno: pograbljati in s proge odstraniti je treba vso kamenje, z lopato utrditi zemljo in izoblikovati pristajalne krivine za doskok ter urediti sistem za odvodnjavanje. V zaključni fazi pa bodo po vseh brežinah posejali travo.

Prihodnost bo svetla
Glede na pretekle izkušnje, ko so jih po praktično vsakem obilnejšem dežju pestile številne težave s sprotnim urejanjem proge, se sedaj nadejajo, da bo park lažje prestajal vremenske vplive. Prav tako pa se nadejajo, da bodo prihodnje leto lahko uživali tudi v nočnih vožnjah pod reflektorji, ki naj bi jim jih do leta 2018 zagotovila mariborska občina.

Oddaj komentar