Začetek zimske sezone. Občinske zimske službe pripravljene na novo sezono

plug na terenu

Z današnjim začetkom zimske sezone na cestah so v pripravljenosti tudi občinske zimske službe. V Mestni občini Maribor, kjer za občinske površine skrbi podjetje Nigrad s podizvajalci, so letos za to dali na stran dva milijona evrov, kar bi glede na razmere v prejšnjih letih moralo zadostovati za celotno sezono.

Direktor Nigrada Matjaž Krevelj je na današnji novinarski konferenci sporočil, da so enote zimske službe pripravljene na novo zimo. “Prejšnji teden smo v nekaterih visoko ležečih predelih že vzpostavili delno dežurno službo, danes smo imeli suho vajo,” je pojasnil.

“Na zimsko sezono, ki se uradno začne danes, smo dobro pripravljeni. Izvedli smo pregled vseh plužnih enot, za začetek sezone pa je v zalogi še okoli 1435 ton soli in skupno 600 kubičnih metrov posipnega peska. Program izvajanja zimske službe je usklajen z zahtevami krajevnih skupnosti in mestnih četrti, za izvajanje del pa bo tudi letos na voljo 80 plužnih enot in 150 delavcev,” je dodal vodja zimske službe pri Nigradu Jože Planinc.

Po besedah vodje občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta so lani za zimsko službo porabili nekaj več kot 1,3 milijona evrov. Spomnil je, da se ceste ob snežnih padavinah čistijo po prednostnem seznamu, svoj del obveznosti pa morajo izpolniti tudi občani sami, med drugim z ustreznim parkiranjem svojih vozil. Pluženje v ožjih ulicah, predvsem zaradi parkiranih vozil v strnjenih naseljih, je namreč velikokrat oteženo.

Predstavnik prometne policije Vojko Bevk je pozval voznike, naj pravočasno pripravijo svoje vozilo na zimske razmere in preverijo tehnično brezhibnost vozil. “Za vsa motorna in priklopna vozila je od 15. novembra naprej obvezna zimska oprema, vozniki pa morajo v primeru snežnih padavin, še pred vožnjo obvezno očistiti svoja vozila,” je opozoril.

Predpisano zimsko opremo morajo imeti vozila tudi v zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo. “Od 15. novembra dalje bodo policisti, ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa, preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Globe, ki so predpisane za kršitelje, so v razponu od 40 do 500 evrov,” je dodal Bevk.

Izvajanje nadzora zimske službe bodo opravljali inšpektorji. Vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva Ivan Kobal je ponovil, da so upravniki ali lastniki oz. uporabniki zgradb dolžni zagotavljati varnost in neovirano uporabo javnih prometnih površin, če obstaja nevarnost zdrsa snega ali padca ledenih sveč na javno površino.

“Na svojem objektu morajo odstranjevati ledene sveče s streh in žlebov, pločnik za pešce pa je treba ustrezno zavarovati, če obstaja nevarnost. Treba je preprečiti nevarno padanje snega s streh, na pročeljih, ki so obrnjena na javno cesto ali drugo javno površino, pa morajo biti nameščeni žlebovi in odtoki meteornih voda,” je pojasnil.

Prepovedano je odmetavanje snega na javne prometne površine, pločnike, kolesarske steze in vozišča. Lastniki objektov ali upravniki pa morajo tudi poskrbeti za varen dostop do ali v objekte z javnih površin.

Danes se uradno začne tudi izvajanje zimske službe na glavnih in regionalnih cestah v upravljanju direkcije za infrastrukturo. Do zaključka zimske sezone 15. marca 2020 morajo biti vsa vozila v prometu opremljena z obvezno zimsko opremo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar