Mednarodni dan invalidov obeležuje tudi Slovenija

Slika je simbolična

Danes je mednarodni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami. Leta 1992 ga je Generalna skupščina razglasila z namenom ozaveščanja o problematiki invalidnosti in spodbude k prizadevanjem za izboljšanje statusa invalidov. Z letošnjim dnevom Združeni narodi spodbujajo invalide k aktivnemu sodelovanju in prevzemanju vodstvenih vlog v družbi.V Sloveniji z invalidnostjo živi 170.000 ljudi, to je 8,5 odstotka prebivalstva.

Mednarodni dan invalidov bodo po Sloveniji obeležili v več krajih. Med drugim bodo predsednik RS Borut Pahor, predsednik DZ Dejan Židan in predsednik vlade Marjan Šarec gostili tradicionalni sprejem za predstavnike invalidskih organizacij. V Državnem zboru bodo odprli fotografsko razstavo Ljubezen do drugačnosti.

Kako doživljajo okolico slepi?

Leta 2006 so v svetu sprejeli konvencijo o pravicah invalidov, ki jo je takrat podpisalo 153 držav, ratificirale so jo vse države članice EU, leta 2007 pa jo je podpisala Slovenija. Od takrat so bile v državi sprejete mnoge zakonodajne rešitve za uresničevanje konvencije, tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov in Zakon o osebni asistenci. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izpostavlja kot enega od prihodnjih izzivov vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar