Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje šole

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Danes se začenja prvi prijavni rok za vpis v višješolske študijske programe. Za študente 47 višjih šol je v prihodnjem študijskem letu na voljo 11.934 mest. V javnih višjih šolah je največ programov na področju tehnike, proizvodnje tehnologije in storitvah, v zasebnih pa na področju storitvah in družbenih, poslovnih upravnih ved.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje za naslednje študijsko leto je razpisalo 47 višjih strokovnih šol – 29 javnih in 18 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Skupaj so razpisale 33 različnih študijskih programov.

Javne višje strokovne šole so razpisale največ programov na področju tehnike in proizvodnje tehnologije (34 odstotkov) ter storitev (26,86 odstotka). Zasebne višje strokovne šole pa v storitvah (35,11 odstotka) ter družbenih, poslovnih in upravnih vedah (31,99 odstotka).

Kandidati se lahko prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem

Za študente višjih šol je na voljo 11.934 mest, kar je nekoliko več kot lani (11.664). Za redne študente je na voljo 4337, za izredne pa 3533 mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole s še 4064 mesti.

Kandidati se lahko prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe. Izpolnjen obrazec morajo natisniti in ga podpisanega poslati skupaj z zahtevanimi dokazili priporočeno na Višješolsko prijavno službo ali skeniranega na e-naslov.

Oddajo lahko samo eno prijavo, s katero se prijavijo v največ tri višje šole oz. v tri različne programe. V prijavi po prednostnem vrstnem redu morajo navesti, v katere programe se želijo vpisati. Šteje se, da se prijavljajo v različne programe, če se za vpis v isti program prijavijo za redni študij, izredni študij, na sedežu šole oz. v drugem kraju. Vrstni red zapisanih šol in programov je namreč zelo pomemben, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse vpisne pogoje.

Zadnji dan za prijavo je 18. marec

Zadnji dan za prijavo je 18. marec. Po tem datumu vrstnega reda zapisanih višješolskih študijskih programov oziroma študijskih želja ni mogoče več spremeniti.

Višješolska prijavna služba bo do 21. julija kandidate pisno seznanila z izidom izbirnega postopka, vpisati pa se bo treba do 20. avgusta. Drugi prijavni rok za vpis v višješolsko izobraževanje bo potekal od 24. avgusta do 31. avgusta.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar