Začenja se nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola: »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč«

Izsek iz posnetka AVP za preventivno akcijo Kol'kor kapljic, tolk' nesreč. Vir: AVP

Danes se prične prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo.

Višja povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč

Včeraj se je po skoraj osmih mesecih uradno končalo obdobje druge razglašene epidemije, raziskava NIJZ z začetka junija pa je pokazala, da se med prebivalci Slovenije pojavljajo znaki pandemske izčrpanosti. Povečuje se delež tistih, ki so zaradi tega bolj izpostavljeni tveganim vedenjem, najpogosteje gre za pitje alkoholnih pijač. Zloraba alkohola je do 31. maja letos botrovala sedmim smrtnim žrtvam na slovenskih cestah, oziroma polovico manj, kot v enakem obdobju lani. Zvišala pa se je povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč, ki letos zanaša 1,42 promila, lani pa 1,39 promila. Med povzročitelji izstopajo starostne skupine od 18-24, od 25-34 in od 55-64 let, med vzroki za nastanek pri alkoholiziranih voznikih pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje.

Slabe razvade Slovencev – alkohol predstavljen kot “lepilo” za druženje

Slovenci in Slovenke smo po porabi alkohola visoko nad evropskim povprečjem. Na leto prebivalec, starejši od 15 let, v povprečju popije 11 litrov čistega alkohola. Alkohol je v slovenski družbi večkrat predstavljen kot »lepilo« za druženje, ali celo kot glavni povod, ki je ob premnogih priložnostih v ospredju dogajanja. Opevajo ga ponarodele pesmi, postavljajo ga celo v vlogo odrešitelja vsakodnevnih skrbi.

Ničelna toleranca do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola

Agencija za varnost prometa in Policija javnost pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, saj neodgovorno in nepremišljeno vedenje zaradi pitja alkohola prinaša težke posledice. Na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola opozarjajo z glavnim sporočilom kampanje, ki izhaja iz ljudske pesmi »Kol’kor kapljic, tol’ko let«. Besedilo izvirne pesmi pravi, da ob vsakem rojstnem dnevu popijemo še več kapljic alkohola in tako slavimo življenje. Toda v prometu to ne velja. Več kapljic alkohola ne pomeni boljše zabave, ampak predvsem povečuje tveganje za ogrožanje cestnega prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev. S tem namenom je agencija FUTURA DDB, prilagodila glavno sporočilo izvirne pesmi, ki se zdaj glasi »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč« in je naslovna tema nove preventivne kampanje.

19. junija bo potekal evropsko usklajeni nadzor »ALCOHOL & DRUGS MARATHON«

Agencija bo v poletnih mesecih s široko medijsko kampanjo opozarjala, da alkohol ne sodi v promet. Preko javnega poziva agencija sofinancira preventivne aktivnosti več nevladnih organizacij, ki bodo izvajale aktivnosti in dogodke na temo alkohola, hitrosti in motoristov. Policisti bodo v obdobju nacionalne preventivne akcije izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem udeležencev v cestnem prometu, ki je usmerjen v preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola. Poleg tega bo vsaka Policijska uprava izvedla vsaj en poostren nadzor po metodologiji »Promil«, kar pomeni, da bo v skladu s problematiko na svojem območju načrtovala poostren nadzor, kjer bo sodelovalo večje število patrulj, ki bodo opravile preizkus alkoholiziranosti z vsakim udeležencem, ki bo pripeljal mimo. Navedeni nadzor je evropsko usklajen znotraj mednarodne organizacije prometnih policij ROADPOL. Tako bodo aktivnosti potekale v večini evropskih držav. V soboto, 19. junija 2021, bo potekal tudi nadzor »ALCOHOL & DRUGS MARATHON«, neprekinjeno 12 ur v nočnem času.

Vir: AVP

Aktivnosti Agencije za varnost prometa bodo v poletnih mesecih zajemale naslednje

· Nova medijska kampanja za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč«.
· Nova brošura Nasveti za vožnjo poleti, ki jo bodo razdeljevali na avtocestnih počivališčih in v digitalni obliki z njeno vsebino ozaveščali javnost preko spletnih medijev.
· Nova brošura, namenjena tovornemu prometu, s katero bodo pospremili nacionalno preventivno akcijo Varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov.
· Magnetne nalepke za vozila Ustvarimo reševalni pas, ki jih bodo razdeljevali na avtocestnih počivališčih po začetku šolskih počitnic.
· Izvedli bodo ponovljeno terensko opazovanje glede uporabe mobilnega telefona in pripetosti z varnostnim pasom v 11 mestnih občinah.
· Okrepili so raziskovanje dejavnikov za nastanek prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil, ki ga izvajamo v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki.
· V avgustu bodo izvajali aktivnosti za nacionalno preventivno akcijo »Hitrost«
· Osmim policijskim upravam so predali 16 silhuet policistov z radarji, kot ukrep za zmanjševanje hitrosti. Silhuete so že postavljene na več lokacijah, ker pa imajo najboljši učinek ob pogostem prestavljanju, bodo v poletnih mesecih njihove lokacije spreminjane
· Agencija preko javnega poziva sofinancira preventivne aktivnosti. Več nevladnih organizacij bo tako izvajalo aktivnosti in dogodke v povezavi s temami alkohol, hitrost in motoristi.

Strpnost na cesti v poletnih mesecih

Policija in Agencija za varnost prometa svetujeta, da so udeleženci cestnega prometa v prihajajočih mesecih strpni, saj visoke temperature vplivajo tudi na zbranost in vozne sposobnosti. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravijo na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila. Preverijo naj dela na cesti, morebitne zastoje in uporabijo poti, kjer promet ni tako gost. Če pa vozniki vseeno naletijo na zastoje, naj upoštevajo cestno-prometno signalizacijo in navodila policistov. Vselej naj bodo še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje in motoriste.

Oddaj komentar