Začenja se Festival Maribor

Fotografije: Janez Klenovšek/Narodni dom Maribor

Danes, 15. septembra, se s koncertom Otvoritev, na katerem bo kot solist nastopil Alexander Gadjiev, eden najbolj iskanih in cenjenih iskanih pianistov na svetu, pričenja Festival Maribor 2022.

Festival si je med domačimi in tujimi ljubitelji klasične glasbe ustvaril ugled prireditve, ki si drzne premikati meje in stopati tudi po manj uhojenih poteh, a s svojimi premišljenimi koncertnimi sporedi kljub temu poskrbi za navdušujoča glasbena doživetja, s katerimi uspešno nagovarja tako najzahtevnejše glasbene poznavalce kot tudi tiste, ki v svet klasične glasbe šele vstopajo.

Festivalska formula, ki s svojim iskanjem občutljivega in izmuzljivega ravnotežja med uveljavljenim in eksperimentalnim, pričakovanim in presenetljivim prinaša eklektičnost v najboljšem pomenu besede, se je izkazala za pravo.

“Razlog za njen uspeh je pogumno vztrajanje pri pristnosti – naj gre za razumevanje in podajanje ali pa doživljanje in sprejemanje glasbe. Težnja po poglobljenih in intenzivnih glasbenih izkušnjah, pogum za iskrenost in razgaljanje, za raziskovanje obdobij in žanrov, idej in izzivov, čustev in sobivanj – vse to poskrbi, da festival vzdržuje srčnost in iskrenost, ki z odra preskočita med občinstvo. Takšne muzikalne neposrednosti so zmožni le izjemni glasbeniki in ponosni smo, da bodo tudi letos med nami,” so zapisali v sporočilu za javnost.

O IZVAJALCIH

Od svetovno najbolj uveljavljenih in iskanih solistov do domačih mladih upov Po petih letih se na naš oder vrača pianist Alexander Gadjiev, čigar mednarodna kariera je po uspehu na mednarodnem pianističnem tekmovanju F. Chopin in laskavem naslovu »BBC- jev umetnik nove generacije« lani doživela meteorski vzpon.

Fotografije: Janez Klenovšek/Narodni dom Maribor

Na konferenci za novinarje, ki je potekala v Vetrinskem dvoru v sredo, 14. septembra, smo umetnika, ki bo na festivalu nastopil v dveh vlogah, kot solist na koncertu z orkestrom ter na samostojnem recitalu, povprašali po razliki med njima: “Razlika je velika. Sam jemljem koncert z orekstrom kot neko sodelovanje: gre za širok ansambel, kjer je treba najti konsenz, zaradi česar je treba znati tudi zelo dobro poslušati, ne le dobro igrati. Vzpostaviti moraš stik z glasbeniki, z dirigentom, oziroma na našem koncertu z dirigentko. Prepričan sem da nam bo dobro uspelo, vabljeni! Recital pa je nekaj povsem drugega. Je možnost, da se resnično pokažeš v celoti, vseh 360 stopinj. Ob tem je pomembno tudi to, da lahko z izbiro in sestavo programa, z izborom skladateljev in njihovih skladb začrtaš pot, po kateri želiš popeljati poskušalce. Tako lahko ustvariš celo zgodbo, daje ti možnost poglobiti se in predstaviti tudi v različnih psiholoških situacijah ter tako vzpostaviti še pristnejši stik s publiko. Tudi zato mi je recital še bližje in prav gotovo ni naključje, da sem na tekmovanju prejel posebno nagrado za izvedbo sonate.”

“Veselimo se tudi vrnitve Simona Trpčeskega, ki je z lanskimi nastopi v vlogi festivalskega rezidenčnega glasbenika požel uspeh tako v strokovnih sferah in medijskih odzivih kot tudi pri občinstvu. Izjemni glasbenik bo letos znova poskrbel za vznemirljiva glasbena
sodelovanja z mednarodno uveljavljenimi glasbenimi kolegi z zahodnega Balkana ter slovenskimi glasbeniki, s katerimi spleta intenzivna nova sodelovanja. Ponovno pa bo z nami tudi eden najzanimivejših in najbolj iskanih dirigentov mlajše generacije, Gabriel Bebeşelea. Karizmatični Romun, ki je lani navdušil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, se letos predstavlja z izjemnim Transilvanskim državnim filharmoničnim orkestrom in sporedom, ki obljublja razkošje melodij, ritmov in temperamentov s podpisi Béle Bartóka, Zoltána Kodályja in Györgyja Ligetija, poleg teh pa še z redko slišanim draguljem, Beethovnovim Koncertom za violino, violončelo, klavir in orkester,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Fotografije: Janez Klenovšek/Narodni dom Maribor

Z bleščečo mednarodno kariero se lahko pohvali še ena slovenska festivalska gostja, Nika Gorič.

“Priljubljena mariborska sopranistka bo nastopila na koncertu z naslovom Nova prijateljstva. Če omenimo, da bodo ob njej na odru še Simon Trpčeski, violinist Benjamin Ziervogel in violončelist Gal Faganel, na sporedu pa ob klavirskem triu Josepha Haydna in Johannesa Brahmsa tudi samospevi Karla Jeraja, Johannesa Brahmsa, Clare Schumann in Gustava Mahlerja, potem je jasno, da bo druženje, ki ga najavlja naslov, zares dragoceno. Nika Gorič bo za glasbo in petje navdušila tudi naše najmlajše občinstvo. Skupaj z Adriano Magdovski sta za dojenčke in malčke pripravili koncert Zapoj z menoj, tradicionalno matinejo v čudovitem ambientu Viteške dvorane Pokrajinskega muzeja Maribor. Za družine z otroki od petih let dalje pa bomo poskrbeli s tolkalnim sekstetom Louie’s Cage Percussion in hudomušno glasbeno dogodivščino Bumtastično.”

Ob skrbi za mlade poslušalce Festival Maribor vselej poskrbi tudi za mlade glasbene talente.

Tokrat so na festivalski oder povabili dvojico mariborskih glasbenih upov: violončelista Ariela Veija Atanasovskega in violinistko Zalo Frangež. Ob mladih upih seveda ne smemo pozabiti omeniti sodelovanja s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, katerega dijaki se bodo na festivalu predstavili z ansamblom za novo glasbo .abeceda. Ta sicer standardna komorna zasedba je hkrati platforma, ki mladim skladateljem daje priložnost, da predstavijo nova dela. Festivalski koncertni spored bodo oblikovala dela Tilna Lebarja, Alastairja Whita in Dréja A. Hočevarja, pred koncertom pa bodo dijaki sodelovali na glasbeni delavnici. Festival Maribor tako tudi letos spodbuja kreativnost in povezovanje mladih glasbenih ustvarjalcev ter jim omogoča, da sooblikujejo festivalski utrip.

Več TUKAJ.

 

Oddaj komentar