Začenja se cepljenje proti gripi, tudi letos brezplačno za vse prebivalce

Začenja se cepljenje proti gripi, ki bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tistim, ki se bodo želeli cepiti, ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa izvajajo tudi na območnih enotah NIJZ. Za cepljenje v ambulantah območnih enotah NIJZ se je treba naročiti.

Za cepljenje pa posameznikom ne bo treba izpolnjevati pogoja prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT), saj gre po navedbah ministrstva za zdravje za neodložljivo zdravstveno storitev. “Ravno pravočasno cepljenje je ključno za uspešno zaščito posameznika s cepivom,” so poudarili.

Čeprav v lanskoletni sezoni ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaprti precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo. Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa.

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo, in obratno, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

NIJZ je sicer za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi.

vir: sta

Oddaj komentar