Začeli raziskavo o razširjenosti covid-19 med prebivalstvom

VIR: pixabay.com

Začenja se raziskava o razširjenosti covida-19 v Sloveniji. Vabilo za sodelovanje v raziskavi so poslali 3000 prebivalcem. Ekipe, ki bodo pri sodelujočih v raziskavi jemale bris in vzorce krvi, naj bi šle na teren že danes. Testiranja pa naj bi opravili v tednu dni, rezultate raziskave nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

Komisija RS za medicinsko ekipo je v petek dala zeleno luč raziskavi, tako da so pošto s povabilom za sodelovanje v raziskavi že razposlali. Vzorec je pripravil Statistični urad RS v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede tako, da so iz centralnega registra prebivalcev naključno izbrali 3000 prebivalcev. Vključili so prebivalce vseh starosti s 300 območij v Sloveniji, v vsakem območju so izbrali 10 oseb. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, ki je sicer tudi član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, poziva tiste, ki so prejeli povabilo, naj se na navedeno telefonsko številko oziroma elektronski naslov res odzovejo, saj bodo rezultati osnova za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije. Prav tako pa bodo preiskovanci v Sloveniji tudi povabljeni, naj v raziskavi ostanejo, da jim bodo po šestih mesecih vzorec krvi pogledali še enkrat.Kakšni bodo stroški raziskave, še ni znano, znano je, da reagenti stanejo približno 150.000 evrov, temu pa je treba dodati še stroške za terensko delo.

VIR: pixabay.com

Ekipa na terenu bo sestavljena iz dveh oseb, ena je zdravstveno šolana, usposobljena za jemanje brisa, druga oseba pa je član mikrobiološkega inštituta, ki bo odgovoren tudi za varnost osebnih podatkov. Petrovec ob tem poudarja, da odvzem potrebnih vzorcev za raziskavo ni boleč. Sodelujočim bodo odvzeli bris in vzorec krvi. Poleg možnosti okužbe na novi koronavirus bodo med prebivalstvom namreč iskali tudi delež tistih, ki so okužbo že preboleli, saj bodo v krvi dokazovali protitelesa.

Podobni raziskavi so izvedli že v Avstriji, kjer so sicer iskali le aktivno okužene, in na Islandiji, kjer so opravili največ testiranj za novi koronavirus na prebivalca na svetu v dovdelni študiji. Konec januarja so začeli testirati vse s simptomi okužbe, tiste, ki so se vrnili z ogroženih področjih, in tiste, ki so bili v stiku z okuženimi. Med več kot 9000 testiranimi so okužbo do konca marca ugotovili pri 13,3 odstotka. V okviru drugega dela, ki se je začel 13. marca, pa so testirali prebivalce brez simptomov oziroma z blagimi simptomi covida-19 in niso bili v karanteni. Doslej so v okviru tega dela testirali 36.000 ljudi, kar je deset odstotkov prebivalstva, pozitivnih pa je bilo od 0,6 do 0,8 odstotka testiranih.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar