Za boljšo oskrbo in samooskrbo z energijo

Energetska agencija za Podravje je pripravila skupaj s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko mariborske univerze pripravila konferenco o vzpostavljanju in obratovanju mikroomrežij. Gre za vse pomembnejšo samooskrbo z električno energijo in lokalna omrežja. Konferenco so izvedli v okviru 28. Mednarodnega posvetovanja – Komunalna energetika in EU projekta PEGASUS, Interreg Mediteran.

Na konferenci so predstavili mnoge zanimivosti in izkušnje iz razvoja mikroomrežij. Dr. Vlasta Krmelj, direktorica Energetske agencije za Podravje, ki je moderirala in vodila konferenco, je predstavila mikroomrežje in kako naj bi se uporabniki mu prilagajali. Izpostavila je, da bodo morali na državni ravni uvesti še nekatere zakonodajne, vedenjske in postopkovne spremembe. Zanimiv je bil tudi predstavljen pilotni primer teoretičnega mikroomrežja v Športnem parku Ruše, ki je bil razvit v okviru EU-projekta PEGASUS. Simulirali so različne variante delovanja takšnega omrežja povezanosti več zgradb, na katerih je bil vzpostavljen sistem natančnega merjenja porabljene in proizvedene električne energije.

Konferenca o vzpostavljanju in obratovanju mikroomrežij

Ne nazadnje so simulirali tudi oskrbo z obnovljivimi viri energije (OVE) in samooskrbo s kogeneracijo. Cilj tega je bilo ugotavljanje neodvisnosti od centralnega omrežja z zmanjšanjem stroškov rabe energije in povečanjem deleža OVE. Diane Cassar iz Univerze na Malti pa je predstavila primer modela mikroomrežja za otok Gozo na območju Malte. Njihov pilotni projekt zajema kar 15 javnih in zasebnih stavb. Rezultati pa že kažejo, da mikroomrežja prinašajo prednosti tako uporabnikom kot operaterjem omrežja.

Monitoring energije

Monitoring energije kot sestavni del zagotavljanja energetske učinkovitosti je predstavil dr. Peter Virtič iz Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. V izbrani stanovanjski objekt so namestili baterijski hranilnik energije in monitoring sistem z obstoječim fotonapetostnim sistemom. Ob raziskavi so ugotavljali povišano stopnjo energetske samooskrbe. V zaključnem delu konference pa je svoje izkušnje glede uvedbe energetskega informacijskega sistema za pametno in učinkovito upravljanje z energijo predstavilo še podjetje Amibit.

Cilj konference in projekta je povečanje rabe obnovljivih virov energije

Za povečanje rabe obnovljivih virov

Cilj projekta PEGASUS, katerega del je bila tudi minula konferenca, je povečanje rabe obnovljivih virov energije in izboljšanje učinkovite ter kakovostne oskrbe z električno energijo preko mikroomrežij v ruralnih področjih. Na podlagi rezultatov bodo lokalne skupnosti lažje vzpostavile operativne ukrepe za uvedbo mikroomrežij, katerih cilj je optimizacija proizvodnje in porabe energije. Projekt sofinancira Evropska komisija iz programa Interreg Mediteran. Sodelujoči partnerji pa so iz Italije, Grčije, Malte, Francije, Slovenije, Cipra, Hrvaške, Belgije in Španije. Energetska Agencija za Podravje sodeluje v projektu kot projektni partner, zadolžen za področje komunikacije.

Oddaj komentar