Za zaščito nosno-ustnega predela je po novem obvezna maska, ne zadostujeta ruta ali šal

Vir: Pixabay.com

Za zaščito nosno-ustnega predela pred novim koronavirusom je po novem obvezna maska, in ne zadostujeta zgolj ruta ali šal, je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Odlok, ki ga je v sredo sprejela vlada, bo začel veljati v soboto.

Po besedah državne sekretarke za zaščitno masko ni nujno, da je kirurška, primerne so tudi šivane, pralne maske. “Te so nasploh primerne, ker jih imamo lahko dlje časa, preden se razmočijo. Kirurške je namreč treba praviloma menjati na dve uri,” je dejala. Šal pa po njenih besedah ni primeren, ker se ne oprime obraza.

Večjih sprememb pri veljavnosti ukrepov vlada v sredo sicer ni sprejela, saj razmere trenutno še ne dopuščajo njihovega sproščanja, je dodala.

Obveščanje testiranih se spreminja

Se pa po njenih besedah zaradi večjega števila dostopnih testov in bolj dostopnega testiranja ter uvajanja hitrih testov na novi koronavirus nekoliko spreminja način obveščanja testiranih. Do zdaj je večina testiranih informacijo o rezultatu dobila od svojega zdravnika ali vstopne točke, kjer so bili testirani, v prihodnje pa bo način avtomatiziran in bo testirani rezultate prejel preko sms-sporočila od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Obvestilo bo dvostopenjsko, izvedeno na način, da bo zagotovljena varnost. Tako bo treba na podlagi prvega sms-sporočila vnesti podatek, ki je znan samo prejemniku, nato pa bo ta dobil sms z izvidi testa. Izvide testov bo sicer še naprej mogoče spremljati tudi tudi preko portala e-zdravje. Za tiste, ki ne želijo uporabljati nobenega od omenjenih dveh načinov, bo še vedno na voljo tudi sporočanje preko vstopnih točk oz. zdravnikov, je povedala.

Ne vedo še, kako bodo zdravstveni delavci porabili presežek ur

Na ministrstvu po besedah državne sekretarke iščejo tudi možnosti glede koriščenje presežkov ur in dopusta za zdravstvene delavce in njihove sodelavce, pri katerih so bile zaradi zagotavljanja zadostnega števila kadrov uvedene omejitve. Na pobudo različnih skupin v tem trenutku iščejo možnosti, kako bo urejeno koriščenje, kar bo predvidoma znano v prihodnjih dneh. “Zavedamo se namreč, da pri zdravstvenih delavcih prihaja do preobremenjenosti in da tudi oni potrebujejo primeren počitek,” je dejala.

Interes za cepljenje

Glede cepljenja je povedala, da bo mogoče interes zanj izraziti preko različnih poti, in sicer ne samo preko spletne aplikacije ministrstva za javno upravo na portalu e-uprava, kjer je to že mogoče narediti, ampak bo to v prihodnje mogoče tudi preko običajnih poti – preko cepilnih mest, ki bodo vzpostavljena, in tudi širše pri izbranih zdravnikih.

Poleg spremenjenega odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganj okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki se nanaša na nošnjo mask, bo v soboto začel veljati tudi odlok o ukrepih na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah. Odlok ukrepov na mejah ne spreminja, uvaja pa spremembe na zelenem in rdečem seznamu držav.

Na rdečem seznamu zdaj tudi Nemčija

Na zeleni seznam so dodane nekatere administrativne enote držav članic EU – pri Danski pokrajini Ferski otoki in Grenlandija, pri Finski administrativna enota Aland in pri Norveški administrativna enota Trondelag. Na rdeči seznam je dodana Nemčija. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija sta v celoti rdeča. Irske in Islandije ni več na rdečem seznamu, kar pomeni, da za vstop iz njih ni omejitev in karantene.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar