Za šolarje se začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu

Vir: Pixabay.com

Za več kot 193.000 učencev in 76.000 dijakov se uradno v ponedeljek začenjajo jesenske počitnice. Šolarji bodo zaradi spomina na mrtve, če prištejemo še ta konec tedna, v počitnicah lahko uživali kar deset dni. V tem času se bodo kljub ukrepom za zajezitev epidemije zvrstile številne prireditve in delavnice po vsej državi, a pod pogojem PCT.

Tudi letošnje šolsko leto za slovenske šolarje, že tretjič zapored, poteka v znamenju covida-19. letos tudi v znamenju izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Kljub temu pa so lahko t. i. krompirjeve počitnice tudi letos izredno zanimive.

V Ljubljani v javnem zavodu Mladi zmaji mlade vabijo, da se jim pridružijo na zabavnih aktivnostih, na katerih lahko raziskujejo svoje lastne potenciale in uživajo v dobri družbi. Med drugim se bodo odpravili na izlet v Trbovlje na spoznavno srečanje s čisto pravimi roboti, se preizkusili v bowlingu in prespali v Zavetišču Gmajnice, kjer bodo razbijali mite o živalih črne barve.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pripravlja že 13. jesenske počitnice v Kranjski Gori za otroke od 7 do 10 let iz družin v stiski. Na ustvarjalno-športnih počitnicah bodo program popestrili pohodi v naravo, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in obisk bazena. Za otroke od 6 do 10 let organizirajo tudi brezplačno počitniško varstvo.

V litijskem zavodu za kulturo, mladino in šport so s počitniškim programom začeli že v soboto z otroško matinejo v tamkajšnjem kulturnem centru. Vsak dan počitnic otrokom in mladini ponujajo več aktivnosti – od ustvarjalnih delavnic do rekreativnih vadb na prostem in v zaprtih prostorih do kulturnih dogodkov. Na ogled postavljajo tudi naravne znamenitosti občine, pester teden pa bodo zaključili s tradicionalno strašljivo ambientalno postavitvijo Ulica groze na dvorišču Mladinskega centra.

V Celju bodo otroci, osnovnošolci, srednješolci in študentje lahko aktivno preživljali prosti čas v različnih športnih programih, ki jih brezplačno omogočajo občina, Športna zveza Celje, Fundacija za šport in Zavod za šport RS Planica. V športne počitnice so vključeni badminton, drsanje, plezanje, namizni tenis, latino plesi za mlade, borilni športi in kegljanje. Vsi programi bodo potekali v športnih objektih občine.

Tudi Zveza prijateljev mladine Maribor je pripravila nabor številnih različnih brezplačnih počitniških dejavnosti. V sredo bodo otroke od 6. leta naprej odpeljali na Kozjansko. Tamkajšnja domačija je namreč polna doživetij. Spomin v naravi, bosa pot, ročna mlatilnica žit, star čebelnjak, ustvarjalnica v naravi, razbojnik Guzaj in neverjetna mega frača, ki storže izstreli daleč v dolino.

Na počitnice so mislili tudi v Kinu AIPA, ki prav v tem času ponovno odpira svoja vrata. Za mlade in malo manj mlade so v sodelovanju s producenti in platformo Cinesquare pripravili jagodni izbor domačih filmov, ki si jih bodo lahko ogledali na spletnem mestu https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoaipa.

Vsak dan si bodo lahko ogledali drug film, na sporedu bodo: Ne Joči, Peter, Sreča na vrvici, Pastirci, Poletje v školjki, Gremo mi po svoje, 1. in 2. del, ter Košarkar naj bo, 1. in 2. del.

Šolarji se bodo s počitnic v šolske klopi znova vrnili v torek, 2. novembra. Naslednje počitnice bodo že božično-novoletne, začele pa se bodo 25. decembra.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar