Za socialno varnost pomembna tudi ustrezna minimalna plača

Slika je simbolična

Naslednja vlada bi si morala na področju socialne varnosti zastaviti več prioritet, med njimi zmanjšanje administrativnih ovir, skrb za ustrezno višino minimalne plače, socialna zavarovanja po načelu “prispevki po zmožnostih – pravice po potrebah”, integrirano dolgotrajno oskrbo in dostojne pokojnine, menijo v socialni zbornici in ZSSS.

24. aprila bodo namreč potekale volitve novega sklica državnega zbora, ki bo imenoval prihodnjo vlado. Ob tej priložnosti je STA povprašala deležnike z različnih področij, kakšna so njihova pričakovanja od nove vlade.

V Socialni zbornici Slovenije so kot prvo pomembno prioriteto izpostavili dolgotrajno oskrbo

Nujne naj bi bile namreč priprave na izvajanje novega zakona o dolgotrajni oskrbi, pri čemer bi bilo treba oblikovati integrirano dolgotrajno oskrbo. V predlogih pravilnikov se dolgotrajna oskrba zelo drobi, spregledane so vrste invalidov, so posvarili v zbornici.

Zavzeli so se tudi za korenite spremembe zakona o socialnem varstvu po načelu, da je treba “ustvarjanje storitev na podlagi potreb uporabnikov, ne na podlagi potreb izvajalcev”, ter zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov v smeri zmanjšanja administracije. Prav tako naj bi bili še vedno preveč birokratizirani postopki ugotavljanja upravičenosti do socialnovarstvenih transferjev.

Ocenjujejo še, da je minimalna plača prenizka in da razlike med regijami, ko gre za revščino, terjajo decentralizacijo. Reorganizacija centrov za socialno delo po njihovem mnenju ni dala rezultatov, še vedno naj bi bili kadrovsko podhranjeni, upajo tudi na več poudarka na izobraževanju deležnikov s področja socialnega varstva.

Z nekaterimi od naštetih prioritet se strinjajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot so pojasnili, je nujno vztrajanje “na primerni višini minimalne plače” in socialnih transferjev.

Glede na prepričanje, da so najboljša garancija socialne varnosti in preprečevanja revščine obvezna socialna zavarovanja po načelu “prispevki po zmožnostih – pravice po potrebah” ter zajamčeni zneski pravic za socialno varnost, se zavzemajo tudi za spoštovanje na tem temelječe socialne države. Pri reformi obveznih socialnih zavarovanj je nujno soglasje socialnih partnerjev, so podčrtali.

Treba bo zagotoviti tudi nove vire za pokojnine, so opozorili

Prispevki za pokojninsko zavarovanje, ki jih plačujejo delavci in delodajalci, naj se izenačijo, so pozvali. Kot prioriteto vidijo tudi dostojne pokojnine in upokojitvene pogoje v prvem pokojninskem stebru.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar