Za socialno ogrožene otroke letovanja na morju v času covida-19 še toliko pomembnejša

FOTO: pixabay.si Slika je simbolična

V Portorožu so se v tem tednu začela tradicionalna letovanja za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin, ki ji organizira Slovenska karitas. Kot pravi voditeljica Počitnic biserov Andreja Urh, so ta letos za otroke, ki so imeli zaradi omejitev med epidemijo novega koronavirusa manj stikov z vrstniki, še toliko pomembnejša.

V Počitnice biserov, kot je letovanja na morju poimenovala Karitas, bodo letos ob upoštevanju protokolov zaradi novega koronavirusa v šestih tednih v Portorožu in na Debelem rtiču skupno vključili prek 200 otrok in prek 100 animatorjev, je v ponedeljek navedla Urhova, ki jo je STA ujela sredi iger in petja pred portoroškim župniščem.

Tovrstna letovanja so po njenem mnenju za otroke zelo pomembna, “letos pa se mi zdi, da še posebej, ker so bili otroci v času epidemije doma in niso bili v stiku drug z drugim“.

Že same priprave na letošnje Počitnice biserov so potekale drugače. Tako so priprave za animatorje preselili na splet, voditelji so zanje pripravili serijo posnetkov, kako izgledajo delavnice in ostalo delo animatorjev, slednji pa so bili tudi na daljavo zelo odzivni in so močno sodelovali pri pripravah.

V povprečju imajo po enega animatorja za vsaka dva otroka oz. mladostnika, tako da “se res lahko individualno posvetimo otrokom in tudi njihovim stiskam in da jih res sprejmemo take, kot so”, je poudarila Urhova. Kot je dodala, otrokom želijo dati varnost in zavetje ter jim prisluhniti, tako da se cel teden počutijo kot ena velika družina.

Med otroki je več takšnih, ki so že bili na Počitnicah biserov, in se že veselijo novih doživetij. “Kopanje, zabava, igre, plesi … in dobra hrana,” je svoja pričakovanja strnil Matej, ki je tu drugič. Prav tako je zanj pomembno, da na letovanju najdeš nove prijatelje.

Kot je dodala Adrijana, ki je prav tako drugič na Počitnicah biserov, jim pri iskanju novih prijateljev pomaga tudi “skrivni prijatelj”. Ob začetku letovanja vsak udeleženec namreč dobi skrivnega prijatelja, ki mu potem cel teden pripravlja drobna darila. Ob koncu počitnic izveš, kdo je bil tvoj skrivni prijatelj “in to je lahko prijateljstvo za celo življenje“, je opisala.

Čeprav gre pri Karitasu za dobrodelno ustanovo Rimskokatoliške cerkve, pa na Počitnicah biserov sprejemajo tako otroke kot animatorje različnih veroizpovedi in take, ki niso verni. “Zadnja leta vključujemo tudi otroke, ki so prišli v Slovenijo med množičnimi migracijami in so v Sloveniji zaprosili za azil. Letos bodo z nami letovali še nekateri otroci, ki so prišli iz Argentine oz. Venezuele,” je opisala Andreja Urh.

V okviru počitnic imajo tudi mašo v naravi in medse povabijo tudi mlade duhovnike, sicer pa je edina gesta z verskim predznakom zahvala pred in po obroku, pri čemer neverne takrat prosijo zgolj za tišino. “Prav se nam zdi, da se otroci zavedajo, da smo lahko hvaležni za to, da imamo hrano, morje,” je še dejala Urhova in dodala, da vera pri tem ni nikakršna ovira.

Da večina mladih poletnih počitnic ne bi preživela na tak način, se je strinjal Tine Zevnik, ki se je Počitnic biserov v preteklosti trikrat udeležil v vlogi animatorja, letos pa je eden od voditeljev. “Fizično si ‘izprazniš baterije’, na koncu si v resnici zelo utrujen, ampak za življenje, za moje srce pa si v bistvu napolnim baterije za čez leto,” je opisal svojo izkušnjo.

Animatorka Ula Klančnik, ki je drugič na Počitnicah biserov, rada dela z otroki, še posebej pa jo je k sodelovanju pritegnilo to, da peljejo na morje otroke, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti. Kot je povedala, se otrokom tudi vidi, da si za to možnost hvaležni. Lepo se ji zdi, da se otroci čez teden sprostijo, se odprejo in povedo, kaj jih teži. Sama ni verna in se tudi njej zdi pomembno, da na letovanje sprejemajo tudi otroke različnih veroizpovedi oz. tiste, ki niso verni.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar