Za božič se obetajo padavine. Kje bo snežilo?

FOTO: Pixabay.ccm

“Božična fronta” bo poskrbela za pestro vremensko dogajanje.

Božični večer bo marsikje deževen, napoveduje vremenski portal Neurje.si. Kot zapišejo se bo v četrtek soblačnost povsod postopno zgostila. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ki bo najbolj izrazit v severovzhodni Sloveniji. Že od jutra bo ponekod v zahodni Sloveniji rahlo deževalo, padavin pa bo tekom dneva vse več. Popoldan se bodo le te že občasno širile nad ostale predele Slovenije.

Kje bo božič bel?

Na portalu Neurje.si so zapisali, da bo božič bo zagotovo bel v višje ležečih krajih po Sloveniji, nekje nad okoli 700 m nadmorske višine. Z vsakim metrom nižje bo upanje na bel božič hitro kopnelo. Po večini nižin in kotlin snežne odeje ni pričakovati. Izjema so lahko le Ribniško-Kočevski konci ter Alpske doline. Nad okoli 900 m nadmorske višine bo zapadlo od 15 do 40 cm snega. Nižje bo snega vse manj.

V petek se bo ohladilo, meja sneženja se bo spuščala

V noči na petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami, ki bodo sprva pogostejše v južni Sloveniji. Proti jutru se bodo ob približevanju hladne fronte padavine začele krepiti na severu Slovenije. Hladna fronta bo sever Slovenije dosegla v petek zjutraj, tekom dopoldneva pa se bo pomikala proti jugu in jugozahodu Slovenije. Padavine se bodo postopno razširile nad vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodnik, z njim pa bo naše kraje preplavil hladnejši zrak. Meja sneženja se bo od severa postopno spuščala in se sredi dneva spustila na nadmorsko višino med 400 in 700 m, ob močnejših padavinah pa bo ponekod na Notranjskem, Dolenjskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji občasno snežilo vse do nižin. Padavine bodo v severni Sloveniji že sredi dneva oslabele, ponekod na severovzhodu tudi ponehale, zvečer pa bodo tudi drugod po državi oslabele in v noči na soboto povsod ponehale.

Oddaj komentar