Z mariborsko Zvezo prijateljev mladine letos na letovanja kar 1737 otrok

Zveza prijateljev mladine (ZPM) je skupaj s svojimi mariborskimi kolegi tudi letošnji zadnji počitniški dan izkoristila za neresno olimpijado na Trgu Svobode v Mariboru, ki se je je udeležilo skoraj sto otrok. Ob tej priložnosti so predstavili letošnje poletne počitniške programe, v okviru katerih je ZPM Maribor letovanje omogočil 1737 otrokom.

Kot je povedal predsednik mariborske zveze Saša Mikić, je bilo zanimanje za letovanja na morju in Pohorju, ki jih tistim, ki si tega sami ne bi mogli privoščiti, sofinancira tudi mestna občina, podobno kot lani, številka je le malenkost nižja. Ob tem je zagotovil, da so vsem otrokom, ki so si tovrstnih počitnic zaželeli, to tudi omogočili. Večina otrok je tudi letos letovanje, ki je namenjeno predvsem otrokom in mladostnikom s socialnega roba ali z zdravstvenimi težavami, izkoristila v njihovem počitniškem domu v Poreču, nekaj več kot sto otrok je letovalo v Domu Miloša Zidanška na Pohorju, 28 otrok pa je del počitnic preživelo v nemškem Marburgu, ki je tudi njihova tradicionalna lokacija.

Vir: ZPM Maribor

Zelo obiskan je bil skozi vse poletje tudi Dom ustvarjalnosti mladih (DUM), kjer so zabeležili 10.100 obiskov, bodisi v okviru Festivala Lent, ali pa neposredno v njihovi hiši. Tudi letos so za otroke prirejali ustvarjalne delavnice, tematske izlete in delavnice. “Do konca avgusta se je pri nas vsaj enkrat oglasilo 650 različnih otrok,” je dodal Mikić.
Današnjega dogodka se je udeležila tudi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna, ki je povedala, da je letos z njihovimi programi letovalo med 10.000 in 12.000 otrok. Samo v humanitarnem programu Pomežik soncu so s pomočjo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter donacij fizičnih in pravnih oseb letos zbrali več kot 200.000 evrov, dobro četrtino več kot leto prej.
S 25 organizatorji letovanj je letošnje poletje brezplačno letovalo več kot 600 otrok iz socialno ogroženih družin in 86 otrok s posebnimi potrebami, ki jih je spremljalo 33 spremljevalcev. V sklopu akcije so s Štajerske letovali 104 otroci.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar