Z jubilejno trgatvijo začetek Festivala Stare trte

Na mariborskem Lentu so danes opravili 30. svečano trgatev Stare trte in okronali 10. mariborsko vinsko kraljico, s čimer se je začel tradicionalni Festival Stare trte. Do martinovega se bo pred Hišo Stare trte zvrstilo več kot 70 dogodkov v čast najstarejši trti na svetu, ki na tem mestu raste že več kot 400 let.

Trgatev grozdja na Stari trti, iz katerega izdelajo protokolarno vino, velja za enega glavnih jesenskih dogodkov v Mariboru. Prvo svečano trgatev so opravili oktobra 1987, letos pa je prvi grozd odrezal častni gost Američan William Carson, ki v Kaliforniji goji Drava Wines.

trgatev-stare-trte-na-lentu-201613

Staro trto in štajerska vina uradno zastopa in promovira mariborska vinska kraljica, ki so jo prvič okronali leta 1995. Letos so okronali že deseto zapovrstjo. Prav tako so na Lentu zbirali vzorce grozdja ali vina potomk Stare trte, iz tega pa izdelali posebno jubilejno vino.

trgatev-stare-trte-na-lentu-201614

Okroglim obletnicam se je pridružuila tudi današnja razglasitev rezultatov 50. vinskega letnika vinorodne dežele Podravje. Mariborski kmetijsko-gozdarski zavod namreč od leta 1966 pozorno spremlja kakovost grozdja in pridelanega vina na tem območju in vsako leto poda povprečno oceno. Letošnja ocena temelji na pregledu več kot 4000 vzorcev in po besedah direktorja zavoda Staneta Klemenčiča znaša 4,8, kar pomeni, da je zelo blizu odlični.

Prihodnjo soboto se bo 16. Festival Stare trte, ki ga prireja Zavod za turizem Maribor – Pohorje s partnerji, nadaljeval z 32. Splavarskim krstom, zaključil pa se bo 11. novembra z velikim martinovanjem na Trgu Leona Štuklja.

V mesecu in pol se bo zvrstila še vrsta drugih dogodkov v znamenju štajerske kulinarike in vina. V Hiši Stare trte bodo ob četrtkih in petkih vinski večeri, ki jih bodo spremljali vodeni ogledi po mestu in vinskih cestah ter otroške delavnice.

V okviru projekta Podeželje v mestu se bodo vrstile predstavitve vinarjev, postavili bodo sejem rokodelske obrti, izvedli 5. Praznik sira in predstavili 30 let pridelave ledenega vina na Slovenskem. Med drugim bodo potekali tudi mednarodni salon vina in kulinarike Vindel ter salon štajerskih mladih vin Pubec, ponovno bo na voljo posebna festivalska ponudba v gostilnah.

Vir: STA

Oddaj komentar