Z izstrelitvijo satelitov se piše zgodovina

Satelit TRISAT, vir: Univerza v Mariboru

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob današnji izstrelitvi prvih slovenskih satelitov Nemo HD in Trisat dejal, da se piše zgodovina. Izstrelitev slovenskih satelitov je pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor.

“Slovenija se je s tem pridružila krogu držav z delujočimi sateliti v vesolju, kar je vrhunski dosežek in na kar moramo biti izjemno ponosni!” je Počivalšek poudaril na Twitterju.

Na ministrstvih za gospodarstvo in izobraževanje so kasneje v skupnem sporočilu pozdravili “izjemen uspeh in dosežek, ki ga izstrelitev satelitov predstavlja na področju znanosti in raziskav”.

“Prepričani smo, da delovanje in vzpostavitev satelitskih sistemov dokazuje, da lahko slovenske raziskovalke in raziskovalci, kljub omejenim virom in zmožnostim, dosegajo odlične rezultate in znanstveno-tehnološke preboje na najbolj zahtevnih področjih, med katere zagotovo sodi upravljanje satelitov v vesolju,” so dodali.

doc. dr. Iztok Kramberger, vodja projekta TRISAT (FERI UM), Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in prof. dr. Zdravko Kačič, rektor UM po izstrelitvi nanosatelita v vesolje.

Gepostet von BK TV am Donnerstag, 3. September 2020

Vsem raziskovalcem in podjetnikom, ki so bili vključeni v aktivnosti, so zaželeli, da bo delovanje satelitov v vesolju čim bolj zanesljivo.

Pahor pa je čestital ekipi projekta Trisat in Centru odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili Nema HD, “ki sta slovensko znanstveno odličnost ponesla med zvezde”.

Iz Francoske Gvajane so davi ob 3.51 po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Raketo s 53 sateliti iz 13 držav bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi različnih razlogov prelagali vse do danes.

 

Oddaj komentar