Z gibanjem krepimo zdravje – tokrat po vzletno-pristajalni stezi Letališča Edvarda Rusjana Maribor

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor letos že četrtič organizira Tek zdravja, ki bo potekal na vzletno-pristajalni stezi Letališča Edvarda Rusjana Maribor. S Tekom zdravja želijo nagovoriti tudi tiste, ki potrebujejo malo spodbude za začetek, s posebno lokacijo teka pa želijo ponuditi priložnost teka po stezi, kjer sicer nikakor ni mogoče enostavno priti, obuti športne copate in pretegniti noge.

Rekreativni tek je namreč zaradi svojih značilnosti, med katere prav gotovo sodi preprosta in zaradi tega tudi cenovno ugodna oprema, dostopen široki množici ljudi. S tem namenom organizirajo rekreativni tek, ki bo v soboto, 27. 8. 2022 s pričetkom ob 18.30 uri. Razdalja teka bo enotna za vse tekače in bo merila natančno 5 kilometrov. Ob tem pa bo posebej časovno merjen del trase, ki so ga poimenovali »Leteča milja«, saj bo popolnoma ravnih 1.609 metrov, kolikor znaša ena milja, posebej merjena.

Prijave še zbirajo

Kot še dodajajo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor je prireditev rekreativne narave in primerna za vse stopnje pripravljenosti, prijave pa zbirajo do srede, 24. 8. 2022.

Med najpomembnejše kronične nenalezljive bolezni na našem območju se uvrščajo bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen in kronične pljučne bolezni. Omenjene bolezni zmanjšujejo kakovost življenja obolelih in so najpogostejši vzrok umrljivosti, zato želimo z dogodkom povezati aktivnosti vseh izvajalcev na področju krepitve zdravja, zdravega življenjskega sloga in preventive kroničnih bolezni. Dejavnike tveganja – to so nezdrava prehrana, telesna nedejavnost, prekomerna telesna teža in debelost, kajenje, škodljivo pitje alkohola, stres – je potrebno sistematično odkrivati in preprečevati, predvsem pa želimo pomagati vsem, da razvijejo zdrav življenjski slog in samozadovoljstvo.

Telesna aktivnost, tudi v obliki teka, je že dolga leta znana kot dejavnik, ki pomembno prispeva k preprečevanju zgoraj omenjenih bolezni. Spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema in ga s tem krepi, krepi tarčne organe (srce, možgani, ledvice), krepi imunski sistem in pomembno vpliva ne le na preprečevanje nastanka oziroma na skrajšanje trajanja okužb, temveč tudi na boljšo imunsko podporo v smislu preprečevanja nastanka rakastih obolenj. S podporo peristaltiki izboljšuje prebavo. Krepi dihalni sistem in spodbuja vzorce pravilnega dihanja, ki poleg prej omenjenih imunskega in srčno-žilnega sistema vplivajo tudi na usklajeno delovanje centralnega živčnega in hormonskega sistema.

Oddaj komentar