Z današnjim dnem spremembe glede testiranja

Z današnjim dnem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo, po katerem bo za priznanje okužbe z novim koronavirusom dovolj pozitiven hitri antigenski test. Na brezplačno PCR-testiranje bo mogoče le še z napotilom zdravnika. Za zaščito bo treba uporabljati vsaj kirurške maske tipa II ali IIR.

Spremembe protokola testiranja je v ponedeljek najavil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je pojasnil, da gre za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, bodo imele potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba znake okužbe dihal, ki vztrajajo 72 ur, pa bo morala po tem času znova na hitri test. V tem času naj se izolira, če bo tudi ponovljeni test kljub zdravstvenim težavam negativen, pa naj se obrne na svojega zdravnika, je dejal Poklukar.

PCR-testiranje bo na voljo tistim, ki jih bo nanj napotil zdravnik, ter samoplačnikom, ki bi test potrebovali iz drugih razlogov kot zdravstvenih, npr. za prehajanje državnih meja. Novo potrdilo bo namreč veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

Za slednje še vedno velja evropsko covidno potrdilo, ki pa se mu z današnjim dnem tudi spreminja veljavnost. Po priporočilih EU bo namreč covidno potrdilo polno cepljenih, starejših od 18 let, veljalo 270 dni. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa veljavnost potrdila ostaja neomejena.

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom (oz. v 240 dneh po preboleli okužbi do 14. septembra 2021), bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Prav tako bo potrdilo 270 dni veljalo osebam, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca.

Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oz. 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za osebe, ki so se sprva cepile, nato bolezen prebolele, kasneje pa se zopet cepile. To razlikovanje je sicer naletelo na kritike tudi v epidemiološki stroki.

Za preverjanje digitalnih potrdil je sicer že na voljo tudi nova aplikacija, ki upošteva pogoje, veljavne v Sloveniji.

Spremenjeni odlok prinaša tudi spremembe glede uporabe mask. V zaprtih javnih prostorih, kot tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje, bo odslej obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3. Doslej je odlok določal uporabo le navadne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Od danes pa velja še ena sprememba, vezana na ugotavljanje epidemioloških razmer. Vlada bo namreč od danes podatke o številu hospitaliziranih sporočala na način, da bo razlikovala med tistimi, ki so hospitalizirani zaradi covida-19 in tistimi, ki so hospitalizirani zaradi druge bolezni in imajo hkrati potrjeno okužbo z novim koronavirusom, torej so hospitalizirani s covidom-19.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar