WHO: Zmožnosti bogatih držav v boju proti koronavirusu so bile precenjene

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Zdravstveni sistemi bogatih držav so se v zgodnji fazi pandemije covida-19 odrezali slabše od pričakovanj, je včeraj poudaril vodja ukrepanja v izrednih razmerah pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) Mike Ryan. Obenem pa je organizacija posvarila, da v številnih državah novim izbruhom botruje neprevidno ravnanje mladih.

Presenetljivo je bilo videti, kako počasi so države sprejele ustrezne zdravstvene strategije, je na virtualni novinarski konferenci dejal Ryan, ki je povzel lekcije, ki se jih je svet naučil od razglasitve izrednih zdravstvenih razmer konec januarja.

Naučili smo se, da je bilo vlaganje v arhitekturo javnega zdravstva veliko premajhno,” je Ryan dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom po svetu se približuje 17 milijonom, na čelu najhuje prizadetih držav pa ostajajo ZDA. Med njimi so tudi Velika Britanija, Španija, Italija, Francija in Nemčija.

Številnim novim izbruhom po svetu po besedah WHO botruje brezbrižnost mladih ljudi, ki se ne počutijo tako ogroženi zaradi virusa. A kot je posvaril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, tudi mladi niso nepremagljivi. “Mladi se lahko okužijo, mladi lahko umrejo in mladi lahko virus prenašajo drugim,” je dejal.

Virus naj bi se pospešeno širil zlasti v nočnih klubih, je dejala predstavnica WHO Maria Van Kerkhove in pozvala mlade, naj se odrečejo vedenju, ki veča možnosti za prenos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar