Vseslovenska akcija Simbioza giba spodbuja h gibanju

Vrtec Kobanček, Simbioza giba 2019

Ta mesec poteka že sedma sezona tradicionalne nacionalne akcije ozaveščanja o gibanju, zdravem življenjskem slogu in medgeneracijskem druženju Simbioza giba. Ključen fokus letošnje akcije predstavlja ozaveščanje o pomenu gibanja, pri čemer se bo letos gibal vsak zase, ker je treba upoštevati preventivne ukrepe pri preprečevanju pohoda novega koronavirusa.

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis Ljubljana je pobudnik projekta, ki se izvaja tako, da ponuja vsem prebivalcem Slovenije brezplačno priložnost, da spoznajo nove gibalne, rekreativne, športne aktivnosti in jih poziva k aktivni udeležbi ter jih osvešča o pomenu dnevnega gibanja za zdravje. Letos glede na splošno epidemiološko situacijo običajna izvedba projekta ni mogoča, a so se organizatorji vseeno odločili projekt izpeljati, saj so prav pretekli tedni pokazali, kako pomembno je skrbeti za dobro psihično in fizično počutje ter kako pomembno se je vseh stresnih situacij lotiti v dobri formi.

Bistvena elementa Simbioze giba sta vseskozi tudi medgeneracijsko sodelovanje in druženje, ki pa je glede na razmere v državi in glede na ogroženost predvsem starejše populacije letos temu primerno predrugačeno. Medgeneracijska vadba je spodbujena, vendar le z osebami istega gospodinjstva, za vse ostale pa naj velja Gibamo skupaj, tako da smo narazen. Ključen fokus letošnje akcije tako predstavlja predvsem ozaveščanje o pomenu gibanja.

Akciji ozaveščanja in spodbujanja pomena gibanja se je pridružilo že več kot 60 organizacij, od osnovnih in srednjih šol do zdravstvenih domov, planinskih društev in domov za starejše občane. Organizacije predstavljajo most med ekipo Simbioza giba, ki tedensko pripravlja različne vsebine, izzive in natečaje, ter potencialnimi udeleženci, s katerimi komunicirajo koordinatorji organizacij. Na ta način želijo tudi letos med čim širši krog ljudi ponesti ključno sporočilo projekta – Vse življenje se gibamo. K sodelovanju pa vabijo tudi vse ostale.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar