Vrhunski in poklicni šport se nadaljuje po dosedanjih odlokih

FOTO: Pixabay.com Slika je simbolična

V okviru vladnih zaostritev ukrepov za omejevanje novega koronavirusa za naslednjih 14 dni bodo veljala podobne omejitve, kot so bile v času ustavitve dejavnosti v prvem spomladanskem valu epidemije, je v dejal minister za zdravje Tomaž Gantar, ter dodal, da bodo športne dejavnosti v zaprtih prostorih dovoljene le poklicnim športnikom.

Glede na izjavo ministra Gantarja ter na objave v uradnem listu, bo poklicni šport, tako kot gospodarske dejavnosti, v močno omejenem obsegu deloval naprej po odloku za omejitev športnih dejavnosti iz oktobra, ki so bile podaljšane prejšnji teden.

“Za vse druge aktivnosti v zaprtih prostorih je v tem obdobju predvidena omejitev,” je se na vladni četrtkovi popoldanski novinarski konferenci ob pojasnjevanju ukrepov in vzrokov za njihov sprejem športa dotaknil Gantar.

Rekreacija dovoljena le v okviru občine bivanja

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dejal, da tudi zbiranje do šestih ljudi, kot je veljalo v dosedanji omejitvi, od polnoči naprej ni več dovoljeno, razen če gre za isto družino ali skupno gospodinjstvo. To tako velja tudi za rekreacijo, ki je pod temi pogoji dovoljena le v okviru občine bivanja.

V odloku, s katerim je bil oktobra dovoljen tekmovalni vrhunski šport, je bil popravljen le del, ki se dotika rekreacije. Dovoljeni so treningi in tekme brez gledalcev, a ne za vse registrirane športnike in na vseh ravneh tekmovalnih sistemov.

Vsi omenjeni morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov

Le na tekmah najvišjega državnega razreda ter na mednarodni ravni so dovoljeni treningi in tekme športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Slednjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500.

Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Tekmovanja najvišje ravni

V kolektivnih športnih panogah so dovoljena tekmovanja najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja le v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev in mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar