Vojko Flis: “Bolnikov nikakor ne bomo pustili umirati na hodniku”

FOTO: UKC Maribor

Število bolnikov s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor še vedno hitro narašča, zato bodo v ponedeljek odprli že tretjo enoto za intenzivno nego covidnih bolnikov. Ob tem ponovno opozarjajo, da je pri zagotavljanju dodatnih intenzivnih postelj najtežje zagotoviti dovolj ustrezno usposobljenega zdravstvenega osebja.

Trenutno je v UKC Maribor hospitaliziranih 171 covidnih bolnikov, od tega jih je 33 na intenzivnem zdravljenju. “Če se ta val ne bo ustavil, nam bo zmanjkalo osebja za intenzivne enote,” je v današnji izjavi za javnost poudaril direktor Vojko Flis.

Medtem ko so imeli v običajnih razmerah, torej pred začetkom soočanja z novim koronavirusom, v celotnem kliničnem centru le dve enoti za intenzivno nego, jih bodo zdaj imeli pet. Posledično je potrebnega mnogo več ustrezno usposobljenega kadra, ki pa ga je že prej primanjkovalo.

Odsotnih več kot 100 zaposlenih

Ob tem je zdaj veliko delavcev odsotnih z delovnega mesta zaradi okužbe z novim koronavirusom ali pa potrebne samoosamitve zaradi stika z okuženo osebo. Iz tega razloga je trenutno odsotnih 158 zaposlenih v UKC Maribor, od tega 27 zdravnikov in 64 delavcev zdravstvene nege.

Ker se prihodnji teden ponovno začne šolanje na daljavo, v kliničnem centru pa je veliko delavcev z majhnimi otroki, so po Flisovih besedah zaprosili, da bi zanje šole vendarle odprli. “Če se bo zgodilo, da bodo te mamice morale ostati doma, bo to za nas še dodaten izpad osebja,” je povedal.

Pomagajo jim sicer študenti in prostovoljci, a je te mogoče vključiti le na manj zahtevnih deloviščih. Flis je omenil tudi birokratske ovire. “Odziv prostovoljcev je zelo velik, a ta hipernormirana država z vso svojo zakonodajo včasih postavlja neumne ovire. Javile so se nam recimo nedavno upokojene medicinske sestre, ki so vešče dela v intenzivni enoti, a ker niso več v licenci zbornice, jih ne moremo na preprosti način zaposliti, čeprav imamo epidemijo,” je pojasnil.

Problem ne nastaja zaradi opreme

Oprema zaenkrat ni problem. “Razumljivo je, da smo morali nabaviti dodatne ventilatorje. Bolnikov nikakor ne bomo pustili umirati na hodniku v dihalni stiski,” je poudaril direktor.

Pomanjkanje kadrov je tako kot drugod v Sloveniji predvsem v intenzivni negi. Zaradi prerazporeditev delavcev z ostalih oddelkov UKC Maribor v enote za obravnavo covidnih bolnikov težje obravnavajo ostale bolnike, zato je po Flisovih besedah še vedno aktualen četrtkov poziv strokovnega direktorja Matjaža Vogrina k nujni pomoči z osebjem iz ostalih zdravstvenih in drugih ustanov, saj bodo drugače lahko poleg obravnave bolnikov s covidom-19 izvajali le še urgentno službo.

Pripravljajo skupen poziv

Z UKC Ljubljana po njegovih besedah pripravljajo skupen poziv, s katerim bodo, ko sami ne bodo imeli več dovolj kadra za obravnavo vseh covidnih bolnikov na intenzivni terapiji, prosili za pomoč sosednje države. “Če bo ta val šel naprej kot zdaj, nam bo preprosto zmanjkalo osebja,” je dejal. Izrazil je, da se ne bo ponovil Bergamo, ampak se bo tokrat pokazala evropska solidarnost.

Javljanje v živo: epidemiološka situacija v UKC Maribor

Javljanje v živo: epidemiološka situacija v UKC Maribor

Objavil/a BK TV dne Petek, 06. november 2020

Glede hitrih testov pa je Flis dejal, da so v UKC Maribor preizkusili različne vrste takšnih testov. “Le dve vrsti hitrih testov sta ustrezni za to, da lahko zelo natančno opredelimo, ali je bolnik okužen z novim koronavirusom ali ne,” je pojasnil.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar