Vojaki bodo za čas pripravljenosti prejeli plačilo v višini 100% urne postavke

Vir: Facebook stran Slovenska vojska

Najvišje sodišče, Vrhovno sodišče RS je za člana SVS v reviziji razsodilo, da je čas na delovnem mestu ali določenem kraju pripadnikom SV treba plačati v višini 100% urne postavke in ne zgolj pripravljenosti.

S sodbo Vrhovnega sodišča RS za člana SVS je uveden nov institut plačila pripravljenosti na delovnem mestu ali določenem kraju po Zakonu o obrambi, ki pa ne določa plačila.

Na podlagi sodbe bodo pripadniki SV v bodoče za pripravljenost v službi morali prejeti plačilo v višini 100% urne postavke osnovne plače in ne 20%, oziroma 50% po Kolektivni pogodbi za javni sektor.

Za zadnjih pet let pa bodo pripadniki lahko šli v tožbo za razliko od že plačane pripravljenosti do plačila v višini 100% urne postavke. Član SVS v dobljeni vzorčni tožbi je zahteval plačilo pripravljenosti za samo 17 mesecev (ne za pet let). Dosojeno mu je 3.891,69 evrov bruto, kar skupaj po obračunanih obrestih in odvedenih prispevkih znaša približno 4.000,00 evrov neto (za 17 mesecev).

Članice in člani SVS, ki so v zadnjih petih letih imeli izplačevano pripravljenost v višini 20% in po sprejemu Aneksa h KPJS št. 9 v višini 50% ter želijo v tožbo za izplačilo razlike do 100%, nam naj dostavijo obrazec za pridobitev plačilnih list na naš naslov: SVS, p.p. 56, 2310 Slovenska Bistrica ali skenirano po elektronski pošti na info@sindikatvojakov.si.

Pripadniki SV, ki še niso naši člani in želijo v tožbo za razliko plačila iz naslova pripravljenosti za zadnjih pet let na podlagi Sodbe Vrhovnega sodišča RS brez stroškov za odvetnika, lahko to storijo enako in se vzporedno včlanijo v SVS tako, da nam pošljejo tudi pristopno izjavo, s pošto ali skenirano. Oboje v povezavah:Obrazec za pridobitev plačilnih list zadnjih petih let

SVS je pričel urejati primerno plačilo pripravljenosti v službi za pripadnike SV že februarja 2010 z Javnim pozivom odgovornim k ureditvi dostojnega plačila.

Mnogim je v spominu ostala primerjava iz objave na spletu SVS o pozivu s plačilom ene kepice sladoleda za 1 uro v službi (v povezavi: Javni poziv SVS k dostojnemu plačilu pripadnikov SV). Žalostno je, da po pozivu SVS odgovorno Ministrstvo za obrambo ni uredilo dostojnega plačila pripadnikov in da je dokazovanje nepoštenega plačila na sodiščih, vključno s Sodiščem EU, trajalo celih 12 let, medtem pa so pripadniki ves čas bili močno oškodovani. Oškodovanje pri povprečnem vojaku samo v zadnjih petih letih (kolikor se lahko iztoži) je lahko tudi do 10.000,00 evrov in več, pri podčastnikih in častnikih pa tudi mnogo več. Za približno 300 ur pripravljenosti v enem letu (4 x straža ali 6 x varovanje meje) gre z obrestmi za oškodovanje v višini ene plače, v petih letih pa pet plač.

Včeraj prejeta Sodba Vrhovnega sodišča RS je po mnenju SVS pravilna glede priznavanja časa na delovnem mestu ali določenem kraju v pripravljenosti kot delovnega časa. V SVS pa se ne strinjamo z uvedbo novega instituta plačila pripravljenosti v višini 100%, ker to ni v skladu z veljavnimi predpisi.

Vrhovno sodišče RS je uvedlo plačilo delovnega časa preko polnega s plačilom le v višini redne ure (100%), namesto, kot je bilo zahtevano v tožbi, plačilo nadur (130%), saj gre dejansko za ure preko polne mesečne delovne obveze. Vse ure pripravljenosti, se po sami sodbi štejejo kot delovni čas, pri urah tako priznanega delovnega časa kot rednega pa gre po mnenju SVS za ure preko polnega delovnega časa in ne redne ure (100%), saj so ure polnega delovnega časa bile že izpolnjene. Zato bo SVS za člana na Ustavno sodišče RS vložil pritožbo zoper včeraj prejeto sodbo, ker le ta ni skladna z veljavnimi predpisi in uvaja nov institut plačila v višini 100% urne postavke za opravljene ure preko polnega delovnega časa. Menimo, da bodo učinki razsojenega na Ustavnem sodišču v pritožbi vplivali tudi na druge sodbe s plačilom pripravljenosti v višini 100% tako, da bo dosojeno tudi plačilo še dodatnih 30% za delo preko polnega delovnega časa.

V podobni situaciji je Vrhovno sodišče RS že razsodilo, da je delo preko polnega delovnega čas, ki je bilo opravljeno po navodilih delodajalca, potrebno plačati kot nadurno delo.

SVS je s tožbami dosegel plačilo viškov ur, ki so se prenašali med referenčnimi obdobji in se od leta 2017 redno izplačujejo kot nadure na podlagi Uredbe ministra za obrambo. Prepričani smo, da se bo za v bodoče podobno uredilo tudi plačilo časa, ko pripadniki niso po svoji volji na delovnem mestu ali določenem kraju v pripravljenosti po volji delodajalca.

Oddaj komentar