Vodilni na dosedanjih anketah za župana Maribora ne bodo kandidirali

Na anketi, ki jo je opravil lokalec.si, ponovno vodi Marko Slavič. Franc Kangler je imel na anketah v mesecu avgustu največji odstotni delež glasov od vseh kandidatov, kar 32 %, tudi Bor Greiner je imel znatno podporo. Skupno vsem pa je, da ne bodo kandidirali.

Novo uvrščeni na anketi dr. Vojko Flis, potencialni kandidat stranke SD, se je uvrstil na drugo mesto, precej visoko v zanj prvi anketi. Neuradna kandidatka Gibanja Svobode, splošni javnosti neznana Duška Godina je s 6 % glasov na zadnjem mestu. Da se politična temperatura v Mariboru dviguje, dokazuje tudi to, da je v anketi samo v 4 urah sodelovalo več kot 1000 ljudi.

Rezultati ankete dne 19. 9. 2022 (glasovanje je trajalo 4 ure)

 

Marko Slavič kljub veliki podpori v anketah ne bo kandidiral

Marko Slavič, vodilni na skoraj vseh anketah, le Franc Kangler je imel večji odstotni delež, nam je sporočil, da ne bo kandidiral, in ga zato v nove ankete seveda ne bomo vključevali. Tokratni anketi se priključil Miha Recek, neodvisni mestni svetnik, ki je že dolgo kritičen glede delovanja sedanje mestne ekipe župana Saše Arsenoviča. Ankete kažejo, da je aktualni župan Maribora vsekakor premagljiv, da bi lahko bila uvrstitev v drugi krog, ob dveh resnih protikandidatih/kah, celo ogrožena. Kot kaže, se bo pred volitvami dvigovala temperatura tudi v Mestnem svetu MO Maribor. Zlasti okrog sprejema Občinskega prostorskega načrta in ker kot vedno pred volitvami koalicije ne delujejo več usklajeno oz. se oblikujejo interesno po posameznih točkah oz. sklepih, ki so v interesu ad-hoc večini.

Kumulativni prikaz dosedanjih anket skupaj z novincema dr. Flisom in go. Godino

Bodo Socialni demokrati imeli prepoznavnega kandidata, dr. Flis vsekakor je!

Na novo smo uvrstili tudi morebitnega kandidata stranke Socialnih demokratov, dr. Vojka Flisa, ki je Mariborčanom dobro poznan. S 17 % se je uvrstil na drugo mesto. Dr. Vojko Flis je bil eden izmed gonilnih sil pri snovanju in nastanku Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, poleg dr. Pivca in prvega dekana dr. Kranjca. Kot direktor je en mandat vodil UKC Maribor, in sicer od junija 2017 do 19. junija 2021. Marsikoga v Mariboru in še zlasti univerzitetnemu kliničnemu centru je presenetila njegova odločitev, da je po mandatu direktorja podal sporazumno odpoved pogodbe o zaposlitvi v UKC Maribor, ki ga je pomagal graditi vsa leta. Sedaj je direktor v zasebnem podjetju Kirurški sanatorij Rožna dolina, ki je v Ljubljani in je v lasti Diagnostičnega centra Vila Bogatin s sedežem na Bledu oz. Pozavarovalnice Sava in Zavarovalnice Triglav.

Lidija Divjak Mirnik postaja resna kandidatka za županjo

Na podlagi anket zadnjih 2 mesecev je jasno, da postaja Lidija Divjak Mirnik resna kandidatka za županjo, kljub njenim impulzivnim nastopom na soočenjih in parlamentu. Glede na to, da je nekdanja članica LMŠ, bi bilo logično, da bi glede na dober rezultat v anketah SVOBODA za svojo kandidatko izbrala ravno Lidijo Divjak Mirnik, a očitno so v Gibanju Svoboda kandidati iz LMŠ in SAB  drugorazredni, kar je mogoče vedno bolj tudi slišati med člani stranke SVOBODA. Po njenih besedah še sama ni popolnoma odločena, ali se bo podala na volitve samostojno s svojo neodvisno listo.

Kaj pa vladajoča stranka predsednika vlade dr. Goloba? Konec junija je že precej za nami

V javnosti je zakrožilo ime verjetne kandidatke vodilne politične stranke v Mariboru in državi, Gibanja Svoboda. Dr. Golob, predsednik vlade RS in stranke GS, je ob svojem obisku v Mariboru za naš medij povedal: »Ne bomo vlekli, do konca junija bo vse znano.« kdo bo njihov kandidat/ka za župan/jo Maribora.

Minila sta mesec julij in avgust, konec meseca septembra je, uradno kandidature pa še niso objavili oz. potrdili. Zelo verjetno bo njihova kandidatka Duška Godina, direktorica Agencije za energijo. Volivcem Godina ni znana, kar se je izkazalo tudi v tej anketi, ker je s 6 % zasedla zadnje mesto. Gibanje Svoboda bo moralo v kratkem času pristopiti k dobri politični kampanji in njeno prepoznavnost med občani dvigniti, če je ta izbira kandidatke dokončna.

Na desnem polu tudi konkurenca

Za enkrat je jasno, da bo SDS imela svojega kandidata, zelo verjetno dr. Dejana Kaloha, ki je drugi mandat poslanec. Dokler Rok Snežič ne odda kandidature, ni možno zanesljivo potrditi kandidature, vsekakor pa kaže, da dejansko namerava kandidirati. Kakšen je presečni delež volilnega telesa, ki ga bosta v Mariboru naslavljala Snežič in Kaloh, bo zanimivo analizirati. Oba imata po štirih anketah skupaj 19 % volilnega telesa.

Bomo tudi tokrat v Mariboru priča zanimivi volilni županski kampanji?

Letošnjo volilno leto bo vsekakor poživelo dogajanje v Mariboru, kmalu bomo videli, kakšnim kampanjam bomo priča tokrat. Volilni štabi morajo do 5. oktobra odpreti volilni račun, do 20. oktobra bodo lahko neodvisni kandidati zbirali obrazce podpore k kandidaturi in to je tudi dan, ko se uradno začne volilna kampanja. Zato bo tudi moralo biti kmalu znano, katere kandidate in kandidatke bodo politične stranke poskušale posesti na vroč mariborski županski stol. Volivci na koncu lahko izbirajo samo med tistimi imeni, ki bodo 20. novembra na volilnem lističu. Zagotovo aktualni župan Arsenovič z ekipo aktivno spremlja, s katero konkurenco se bo soočil in kakšna bo kampanja tokrat. Zadnjih nekaj volilnih županskih kampanj je bilo nadvse zanimivih. Bomo videli, kako bo letos.

 

Oddaj komentar