Vlada sprejela spremembe pri vstopu v državo

Vlada je na današnji seji podaljšala ukrepe, ki že veljajo. Prav tako je izdala o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo.

Uvodoma je spregovorila vladna govorka za covid-19, Maja Bratuša, ki je povedala, da se je v zadnjih dneh vnovič število okužb nekoliko povečalo. Na redni seji je Vlada Repubilke Slovenije, kar se tiče veljavnosti ukrepov, je vlada sklenila, da se podaljša ukrepe, ki že veljajo. Je pa danes vlada izdala odlog o določitvi pogojev vstopa v RS zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19.

In z odlokom, ki v veljavo stopa to soboto, 10.7. in bo veljal do vključno 14.7. sprejela nekaj sprememb. Glede vstopa v Slovenijo iz t.i. zelenih držav sprememb ni. Za te države vsi pogoji veljajo, kot so veljali do sedaj. Za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu pa je nekaj sprememb, in sicer bodo v državno brez napotitve v karanteno lahko vstopali tudi tisti, ki imajo evropsko digitalno potrdilo, bodisi digitalno covid potrdilo tretje države.

Oseba, ki bo v državo vstopala in ne bo predložila ustreznega dokazali se bo napotila v karanteno na domu za 10 dni.

Pomembno, da ste cepljeni ali, da ste koronavirus preboleli

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covid potrdila (tako EU ali tretje države). Oseba, ki ne predloži takega dokazila, se napoti v karanteno na domu za 10 dni, je dejala Bratuša.

Če oseba prihaja iz temno rdeče države, velja da oseba lahko vstopi v Slovenijo, brez napotitve s potrdilom o prebolelosti, cepljenju ali potrdilu za cepljenje za prebolevnike. Potrdila o prebolevnosti in cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covid potrdila.

Oddaj komentar