Vlada še brez soglasja k razpisu za vpis na fakultete, a Janša da vpis ni ogrožen

FOTO: Pixabay.com

Vlada še ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe, s čimer je po oceni ŠOS posegla v visokošolsko avtonomijo. Po mnenju vodstva ljubljanske univerze bi bil vpis na fakultete lahko ogrožen, kar pa je premier Janez Janša zanikal. Kot je navedel, je gradivo strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor.

Vlada na četrtkovi seji ni podala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022. Zakon o visokem šolstvu sicer določa, da morajo visokošolski zavodi razpise za vpis objaviti najmanj šest mesecev pred začetkom študijskega leta, torej najpozneje 1. aprila. Vendar pa se čas kljub temu izteka, saj rokovniki prijavno-sprejemnega postopka rok objave razpisa za vpis določajo okoli 1. februarja.

Časnik Dnevnik je ob tem danes objavil oceno rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča, da bi ta vladna poteza lahko imela resne posledice, saj da bi bil lahko ogrožen vpis cele generacije na fakultete. Da je ogroženo tekoče vpisovanje na fakultete za letošnjo generacijo, so v sporočilu za medije opozorili tudi v Alternativni akademiji.

Gradivo predloženo šele nekaj dni nazaj 

Predsednik vlade Janša je na Twitterju to zanikal. Kot je navedel, je bilo gradivo predloženo šele nekaj dni nazaj in je strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor, ki za presojo potrebuje podatke o kadrovskih potrebah gospodarstva, javnega sektorja in države nasploh. Iz seznama vladnih gradiv v obravnavi je sicer razvidno, da je bil predlog razpisa med gradivi objavljen pred tednom dni.

Tudi na današnji novinarski konferenci je premier poudaril, da ne drži, da bi vlada blokirala soglasje k razpisu za vpis na fakultete. Pojasnil je, da vlada te točke ni obravnavala. Ministrstvo za izobraževanje je namreč gradivo poslalo nekaj dni nazaj in ni bilo časa niti, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade.

Ne vedo še ali je predlog dober ali slab

Ker predloga še niso obravnavali, ne vedo, ali je dober ali slab. Gre pa po Janševih besedah za strateške odločitve in “nima smisla, da se teh odločitev lotevamo tako, kot so se jih že včasih naši predhodniki v preteklosti in smo potem ustvarili na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve tako v Sloveniji kot okviru skupnega evropskega trga”.

Premier je napovedal, da bo vlada predlog obravnavala naslednji teden. Je pa poudaril, da vpisna mesta na javnih fakultetah ne morejo biti neka zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo, ampak je to strateški razvojni dokument države, ki ga je treba jemati zelo resno. In v mandatih, ko je sam vodil vlado, so tako tudi ravnali. Po njegovih besedah nam nič ne pomaga, če v naše resolucije in evropske zaveze pišemo, da bomo postali digitalni, zeleni, napredni, inovativni, če ne omogočimo zadostnemu številu mladih, da se vpišejo na ključne poklice prihodnosti.

Naj se sankcionira tiste, ki so odgovorni je pozno prišlo do predloga

Sicer pa je, je še povedal Janša, ministrici za izobraževanje naročil, da razišče razloge, zakaj je na ministrstvu prišlo do poznega predloga in tudi sankcionira tiste, ki so za to odgovorni. Ministrstvo za delo pa mora do takrat, ko bo vlada dokument obravnavala, predstaviti potrebe slovenskega gospodarstva, javnega sektorja ter države kot takšne po posameznih profilih.

Potrebe trga dela so seveda eden od kriterijev, ki jih je treba upoštevati pri pripravi študijskih programov in pri določanju vpisnih mest, vendar ne edini ali najpomembnejši, pa so v sporočilu za javnost opozorili v Študentski organizaciji Slovenije.

Kot so ocenili, je vlada s tem “še dodatno otežila že tako zahtevno leto za vse dijake in študente”. Razpis je bil namreč že usklajen med deležniki in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, a vlada kljub temu o njem ni odločala.

Potrebe trga

V ŠOS iz izkušenj sklepajo, da se bo omejevalo število mest predvsem na družboslovnih študijih na javnih univerzah in spodbujalo vpis na zasebne visokošolske zavode. To pa po njihovem mnenju nima učinka in ni povezano s potrebami trga dela.

Kot je na Twitterju objavil premier Janša, predlog razpisa največji delež vpisnih mest predvideva za področje umetnosti, humanistike in družboslovja, in sicer 39-odstotni. 37 odstotkov vpisnih mest je predvidenih za področje naravoslovja tehnike in informacijsko-komunikacijske tehnologije, 10 odstotkov za področje zdravstva in sociale, sedem odstotkov za področje izobraževanja, šest odstotkov za področje transporta, varnosti, gostinstva in turizma ter osebnih storitev in dva odstotka za področje kmetijstva, gozdarstva, ribištva in veterinarstva.

Pojasnila pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport STA še pričakuje. V Levici pa so medtem že napovedali sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje na to temo.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar