Vlada pripravlja novelo Zakona o prijavi prebivališča in nadgradnjo registra stalnega prebivalstva

Slika je simbolična.

Vlada je potrdila poročilo o aktualni problematiki na področju prijave prebivališč večjega števila posameznikov na enem naslovu ter predloge za odpravo anomalij in izboljšanje predpisov, ki urejajo področje prijave prebivališč. Pripravljajo novelo zakona o prijavi prebivališča in že izvajajo nadgradnjo registra stalnega prebivalstva.

Kot so sporočili po seji vlade, sta ministrstvi za notranje zadeve in za javno upravo na podlagi poročil in informacij, prejetih od medresorske delovne skupine za proučitev problematike fiktivnih prijav prebivališč posameznikov in s tem povezano zlorabo socialnih transferov, pripravili poročilo ter predlog ukrepov. Ugotovljeno je bilo, da je ob pripravi sprememb zakona o prijavi prebivališča, ki bo preprečeval fiktivne prijave, treba upoštevati med drugim tudi to, da se na letnem nivoju izvede skoraj 350.000 prijav stalnih ali začasnih prebivališč, preko 1100 postopkov preverjanja stalnega prebivališča in skoraj 7500 postopkov ugotavljanja prebivališča ter da so postopki zahtevni in dolgotrajni ter pogosto neučinkoviti, so pojasnili v sporočilu.

Ministrstvo za notranje zadeve je zato začelo pripravljati novelo zakona o prijavi prebivališča, s katero bi ponovno uvedli krajevno pristojnost za prijavo prebivališča. Kot so pojasnili, upravne enote poznajo svoje področje, kar bi lahko zmanjšalo možnost fiktivne prijave oz. izvedbe prijave na drugi upravni enoti, če posameznik na eni ne uspe. Z novelo bi uvedli površinske normative za število prijavljenih na kvadraturo uporabne površine stanovanja in poenostavitve postopkov preverjanja resničnosti prijave. S tem bo po pojasnilu vlade omogočena takojšnja izdaja zavrnilne odločbe (brez ugotovitvenega postopka), zgolj na podlagi dejstva, da naslov, na katerega se posameznik želi prijaviti, nima stanovanjske namembnosti ali premajhno kvadraturo glede na število že prijavljenih. Že nadgrajujejo tudi register stalnega prebivalstva na način, ki bo upravnim enotam omogočil preprostejše ugotavljanje zlorab.

Vlada je medresorsko delovno skupno, katere člani so predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za javno upravo, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter policije, sicer ustanovila julija lani. Septembra letos pa so v Upravni enoti Maribor uvedli postopek notranjega nadzora na področju prijave prebivališč. Kot so takrat povedali za STA, preverjajo vse naslove, ki imajo prijavljenih več kot 20 oseb. Mariborsko upravno enoto je kot sporno na septembrski seji DZ izpostavil premier Janez Janša.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar