Vlada odobrila 2,7 mio evrov za novo Mariborsko knjižnico

Vlada je včeraj s sklepom potrdila obljubo o sofinanciranju izgradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu. Za to bo v dveh letih namenila nekaj manj kot 2,7 milijona evrov, a le če bo mariborska občina zagotovila svoj del in vso potrebno dokumentacijo. To se je pred leti že pokazalo kot težava.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela sklep, da v veljavni načrt razvojnih programov 2016-2019 uvrsti projekt Ureditve Rotovškega trga in Mariborske knjižnice. Sredstva za sofinanciranje projekta iz državnega proračuna v višini milijona evrov bodo zagotovljena v državnem proračunu za leto 2017, sredstva v višini 1,67 milijona evrov pa v državnem proračunu za leto 2018. “Pogoj za to je primerljiva finančna participacija Mestne občine Maribor, ki mora pred zagotovitvijo državnih proračunskih sredstev zagotoviti vso potrebno dokumentacijo,” še piše v vladnem sklepu.

Finančno pomoč vlade je prejšnji teden na seji mariborskega mestnega sveta napovedal že predstavnik vladne stranke SMC Andrej Špenga. S tem je tudi utemeljeval svoj predlog, da se izgradnjo nove knjižnice vendarle uvrsti v nabor projektov, s katerimi bo občina kandidirala za evropska sredstva iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Mestna uprava v naboru projektov, ki se bodo na podlagi sprejete trajnostne urbane strategije financirali s tega naslova, med drugim načrtuje ureditev Lenta in izgradnjo Dravske kolesarske poti, ni pa na seznam uvrstila nove osrednje enote knjižnice, saj meni, da gre za predrag projekt.

Projekt nove knjižnice se po arhitekturni rešitvi iz leta 2010 ocenjuje na okoli 20 milijonov evrov, a bi ga po besedah Špenge bilo mogoče “zracionalizirati” na 15,5 milijona evrov, od tega bi 10 milijonov vzeli iz omenjenega mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Na mariborski občini so današnji sklep vlade označili za “dobrodošlega, v kolikor bo namenjen ureditvi prostorske problematike Mariborske knjižnice v okviru načrtov Mestne občine Maribor”. “V kolikor pa je namenjen izključno enemu projektu, ki ga favorizira lokalna stranka SMC, gre za nevaren precedens, saj vlada v imenu lokalne skupnosti favorizira in dodatno podpira en projekt, ki je predlagan za črpanje mehanizma celostnih teritorialnih naložb, preden bodo izboru vseh projektov za izvajanje skozi ta mehanizem odločali najvišji lokalni organi,” so pojasnili.

Ostale podrobnosti naj bi župan Andrej Fištravec dorekel z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom, ki v prihodnjih dneh prihaja v Maribor.

Vlada je sicer že leta 2011 sprejela sklep o zagotovitvi sredstev za sofinanciranje gradnje Mariborske knjižnice in ureditev Rotovškega trga. Takrat je bila obljubljena vsota mnogo višja – 10 milijonov evrov, a ta obljuba ni bila uresničena, ker občina ni uspela pravočasno pridobiti gradbene dokumentacije.

“Zaradi pomena knjižnice, ki je občinski javni zavod, vendar presega pomen za lokalno skupnost, in njenih izredno slabih prostorskih pogojev, je zaradi skladnega razvoja Slovenije ureditev prostorskih pogojev knjižnice tudi v javnem interesu države,” še piše v včeraj sprejetem sklepu vlade.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar