Vlada naj bi uvedla nove bone, a ne za vse

Fotografija je simbolična

Vlada razmišlja o novih bonih, ki pa jih ne bi dobili vsi, ampak ogrožena gospodinjstva. Gre za energetske vavčerje.

Po Evropi se namreč širi energetska kriza, cene zemeljskega plina, električne energije in nafte naraščajo. Tako so se nekatere evropske države že odločile za ukrepe, s katerimi bi regulirali cene električne energije. V tem času so na primer na Hrvaškem zamrznili cene goriv, so zapisali na portalu Žurnal24.si.

Tudi pri nas razmišljajo o regulaciji marž in možnosti uvedbe energetskega vavčerja, ki pa bi ga dobila ogrožena gospodinjstva. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v petek sicer miril, da v Sloveniji krize še ni, povzemajo pri Žurnal24.si. Dejal je, da smo na varni strani, da bistvenih podražitev elektrike ni na vidiku, razen pri enemu ponudniku. Sam ne pričakuje podražitev do začetka novega leta. Vrtovec naj bi izpostavil, da lahko ljudje zamenjajo ponudnika, ki je za povišanje cen.

Tudi predsednik Vlade RS Janez Janša je dejal, da podražitev zaenkrat ni na vidiku, so zapisali pri portalu. Po njegovih besedah je razlog za dvigovanje cen inflacija. Zatrdil je, da imajo v Sloveniji distributerji še vedno veljavne pogodbe, medtem ko naj bi v nekaterih državah že imeli nove, saj so jim stare potekle. Na novih pogodbah pa so višje cene.  Janša je tudi omenil, da je Petrolova podražitev cen neupravičena, ker naj bi temeljila na špekulacijah.

Oddaj komentar