Višje delovno in socialno sodišče je s sodbo v imenu ljudstva pripadnikom SV zavrnilo izplačilo dodatkov za delo v času epidemije

Vir: Facebook Slovenska vojska

VDSS v LJ je s sodbo v imenu ljudstva razsodilo, da pripadnikom SV ne pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki izhaja iz 11. točke prvega odstavka 39.člena KPJS. SVS je sprožil kolektivni spor zaradi kršenja KPJS, saj pripadnikom SV v času razglašene epidemije , delodajalec ni izplačal spornega dodatka. 

Sodišču ni bilo pomembno, da so nekateri javni uslužbenci prejemali poln dodatek ves čas prvega vala epidemije brez enega okuženega med njimi, medtem ko je v SV bilo veliko okuženih.

Sodišče v obrazložitvi navaja, da se delodajalec lahko samostojno odloči, da dodatka ne bo izplačeval za ves čas trajanja epidemije, ampak samo za čas, ko je po delodajalčevem mnenju delavec ogrožen. “Poudarimo naj, da za nobeno delovno mesto v SV ni bila izdelana ocena tveganja in ogroženosti, ampak so nadrejeni po lastnem instinktu in dnevnem navdihu odločali o tem, kdo in kdaj je ogrožen. Sodišče ni upoštevalo argumenta, da je delodajalec ocenil stopnjo ogroženosti posameznega delavca brez sodelovanja sindikata, kar je v nasprotju z zakonom,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Sodišče je prav tako navedlo, da ni mogoče primerjati dela v pisarniških prostorih brez stika s strankami z delom, pri katerem se prihaja v stik z večjim številom oseb.

“V SVS resnično več ničesar ne razumemo glede ogroženosti človeštva zaradi pandemije COVID-19. Po eni strani želi Vlada RS polno precepiti vse pripadnike SVS, ker bi s tem zajezila epidemijo v RS, po drugi strani je pri dodatkih zaradi dela v epidemiji dopustila in delodajalcem v javnem sektorju dala navodila za arbitrarno določanje kdo je sploh ogrožen in koliko, po tretji strani pa sodišče razlaga, da delo v pisarni brez strank za pripadnike SV sploh ni tako nevarno, kljub razglašeni epidemiji,” so še zapisali in dodali: “V vtoževanem času os 12.03. do 31.05. 2021 še ni bilo pogojev PCT in na delo so hodili vsi, ki niso imeli povišane temperature. Kljub vsem strokovnim dognanjem in obrazložitvam glede nevarnosti COVID-19, pa sodišče meni, da vojaki niso ogroženi, saj ne delajo s strankami”.

“Znotraj javnega sektorja so nekateri javni zavodi ipd. prejemali dodatek v višini 65% osnovne plače ves čas prvega vala epidemije, brez da so imeli enega okuženega v času prvega vala, v SV pa so bili okuženi. O tem smo sodišču predložili dokaze, a se višje sodišče o njih sploh ni opredelilo.”

V SVS so z odvetniki sodbo proučili in zoper sodbo bodo podali zahtevo za revizijo na Vrhovno sodišče RS.

Oddaj komentar