VIDEO: V Mariboru bodo štiri vikende zaporedoma potekale čistilne akcije “Moji odpadki, moja skrb”

V Mariboru bodo v prihodnjih vikendih v različnih terminih in na različnih lokalcijah organizirali čistilne akcije, združene pod eno skupno z imenom “Moji odpadki, moja skrb”. Najno ponovno vabijo šole, vrtec, posameznike in družine. Sodelovalo pa bo več podjetij, tudi iz Javnega holdinga Maribor

Čistilna akcija bo organizirana v štirih terminih. V prvih dveh vikendih, torej 19. marca in 26. marca, se bodo posvetili predvsem vodam, tako Dravi kot nekaj potokom, je povedala Neva Pipan, vodja čistilne akcije, sicer iz Kabineta župana. Najprej se bodo lotili nabrežja reke Drave, potem pa še trem potokom: Stražunskemu, Radvanjskemu in Pekrskemu. Pri tej akciji bodo sodelovali mariborski splavarji in potapljači Potapljaškega društva Maribor pa tudi ribiči Ribiške družine Maribor. Vsekakor pa je akcija v celoti namenjena občanom in občankam, ki bodo lahko ob tem čistili nabrežja Drave in vseh potokov.

Aprila pa bosta še dve akciji znotraj večje akcije, je povedala Pipanova. Prvi aprilski vikend se bo čistilo levi breg, torej 2. aprila, naslednji vikend pa še desni breg. Istočasno bodo v akciji sodelovali tudi vrtci in šole, saj bodo čistili okolico svojega vrtca oziroma šole. Tem pa za spodbudo in za nagrado namenjajo drevesa oziroma grmovnice. Dobili bodo drevo, ki ga bodo lahko posadili na svojem vrtu, zelenici.

Andrej Rihter, direktor Javnega holdinga Maribor, je izpostavil, da bodo sodelovala v čistilnih akcijah vsa podjetja, ki so vključena v Javni holding Maribor, najbolj pa Snaga in Nigrad. Poskrbeli bodo tako za otoke, kejr se bo odlagalo odpadke kot tudi za odvoz.

Irena Bartok, koordinatorka čistilne akcije za Javni holding Maribor, je povedala, da bo Snaga sodelovala pri vseh akcijah. Najprej bodo označili odvzemna mesta. Ob koncu bodo to odstranili in očistili. Pri šolah in vrtcih bodo poskrbeli za vreče in rokavice. Izpostavila je, da se na odvzemnih mestih zbira odpadke, ki so v naravi, ne pa iz kleti in podstrešij. Poudarila je, da so ljudje vse bolj ozaveščeni in da vse bolj ločujejo odpadke. Snaga ima sicer vse leto razne akcije ozaveščanja, predvsem mladih.

Predsednik Potapljaškega društva Maribor Vojo Eraković je izpostavil, da potapljači sicer večkrat očistijo del reke Drave v mestu, gre za manjši del, te akcije pa so poleg namena čiščenja tudi ozaveščevalne, da ljudje vidijo, kaj vse se znajde v reki, pa tam ni mesto za te stvari. Poudaril je, da gre za rezultater vandalizma.

Dejal je še, da že poznimi naredijo raziskovalne potope, ker je takrat večja vidljivost, tako da se lahko spomladi lotijo čiščenja. Običajno čistijo v skoraj istem predelu, pri tem opažajo, da je manj odpadkov, a žal še vedno veliko potegnejo iz Drave.

Oddaj komentar