VIDEO: V mariborskih vrtcih dovolj prostora

Druga polovica marca je vsako leto rezervirana za vpisovanje otrok v vrtec. V Mestni občini Maribor bo vpis potekal me 22. in 31. marcem.

V Mestni občini Maribor je 8 javnih vrtcev, ki delujejo na 36 lokacijah. Z vpisom pričnejo prihodnji ponedeljek, 22. marca. Starši svoje otroke vpišete na upravi izbranega vrtca. Kako poteka vpis pa v izjavi pojasnjuje Brigita Gajzer Pliberšek iz Urada za vzgojo in izobraževanje, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost na MO Maribor.

Vpisnih mest dovolj

Na Uradu za vzgojo in izobraževanje ocenjujejo, da bo 900 prostih mest, vendar pa da je natančna številka odvisna od otrok, ki imajo morebiti odložen vpis v šolo in ostanejo v vrtcu. “Ocenjujemo, da bomo lahko v vrtec vključili vse otroke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor. Lahko se sicer zgodi, da bo na posamezni lokaciji preveč vpisanih otrok. Potem se na tej lokaciji oblikuje komisija za vpis, ki pogleda vse vloge po kriterijih zapisanih po pravilniku. Po točkovanju se naredi prioritetna lista,” pojasnjuje Gajzer Pliberškova.

 

 

Kljub temu, da se je pred časom govorilo o “baby boom” generaciji in je bilo vpisnih mest v vrtce premalo, na uradu umirjajo, da je stanje zaenkrat konstantno. “V mariborskih vrtcih je že nekaj let vpisanih okrog 4 tisoč otrok. Glede na demografijo ne pričakujemo, da bo letos kaj drugače,” pravi Gajzer Pliberškova.

Nov pekrski vrtec prinesel spremembe

S septembrom se bodo otroci iz dotrajanega Vrtca Pekre lahko končno preselili v nove, izboljšane in moderne prostore, kjer bo več prostora. Zaradi novega objekta v Pekrah bo tako v to enoto mogoče vpisati več otrok, kot je to dopuščala stara lokacija.

vrtec pekre
Nastaja novi vrtec Pekre

Mi smo veseli, še bolj pa otroci, starši in zaposleni, da je s Pekrami končno tako daleč, da se bo v septembru začela odvijati predšolska vzgoja v novih prostorih. To pomeni predvsem boljše pogoje za delo. Možno bo vključiti tudi več otrok, v stari starbi so namreč kapacitete bile omejene,” še razlaga Brigita Gajzer Pliberšek.
V vrtec po dopolnjenih 11 mesecih

Starši lahko svojega otroka v vrtec vpišejo ko dopolni 11 mesecev, če starši več ne uveljavljajo pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.

Težava lahko nastane pri otrocih, ki se rodijo v obdobju po tistem, ko se razpis za vpis izteče, kot recimo v pomladih in poletnih mesecih. Starši teh otrok lahko vlogo oddajo šele po rojstvu otroka, kar pa pomeni, da zamudijo rok za vpis.

 

Oddaj komentar