VIDEO: V.d. direktorja mariborske mestne uprave želi proračun sprejeti do aprila

Boris Železnik, v.d. direktorja občinske uprave MO Maribor

Novi vršilec dolžnosti direktorja mariborske mestne uprave Boris Železnik je posle od tedanje začasne direktorice Mateje Cekić prevzel že 7. januarja, vendar šele danes stopil pred novinarje. Dejal je, da se je z vsem gradivom začel seznanjati pravzaprav že decembra, ko je novi župan tudi uradno nastopil svojo funkcijo.

Na začetku je Železnik dejal, da je do sedaj večji del svoje kariere posvečal področju varnosti. “Varnost ocenjujem kot eno temeljnih vrednot, ki se jih na žalost ljudje premalo zavedamo. Verjamem, da je varnost tista vrednota, ki jo lahko v mestu Maribor tržimo,” je pogovor z novinarji začel Železnik. Železnik je namreč na mariborsko občini prišel s policije, kjer je bil nazadnje komandir ptujske policijske postaje. O svojem novem delovnem mestu pa je povedal naslednje:

Med prioritetami njegovega dela je v tem trenutku prav gotovo priprava proračuna za leto 2019, saj je mestna občina sedaj v fazi začasnega proračuna. Priprave na novi proračun potekajo še iz časa županovanja Andreja Fištravca, zato ga je nova županska ekipa začela prilagajati idejam in viziji novega vodstva mestne občine. Dejal je, da je Maribor do sedaj zamudil veliko priložnosti, zato upa, da bo s svojo ekipo uspel ustvariti mesto, oziroma najprej mestni urad, kot servis, ki bo v podporo vsem meščanom in meščankam. Železnik je še dodal, da je za zdaj še preuranjeno govoriti o višini proračuna ter velikih projektih, ki bodo vanj vključeni. Več o proračunu pa v priloženem videu.

Prejšnja mestna oblast je proračun za leto 2018 zastavila precej optimistično, saj je bil visok kar 137 milijonov evrov, kar je že takrat med mestnimi svetniki povzročilo precej dvomov. Železnikova predhodnica Mateja Cekić je danes dejala, da po doslej zbranih podatkih kaže, da so ga realizirali le v višini okoli 100 milijonov evrov. Med neuresničenimi projekti prejšnjega vodstva, ki bi občiniski proračun gotovo precej izboljšali, je tudi prodaja 91,5 odstotnega deleža Farmadenta, ki ga mariborska občina prodaja skupaj z občinama Duplek in Hoče-Slivnica. Prodajo podjetja občinam nalaga zakon o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalno povezovanje. Kot je danes povedala Cekićeva je prodajni postopek še vedno aktualen, kakšna bo odločitev glede nadaljevanja, pa je za zdaj še prehitro napovedovati.

Boris Železnik in Mateja Cekić

Mestni proračun pa je “trpel” tudi zaradi podpisa sporazuma o dvigu plač s sindikati, tako da so v proračun morali vnesti nove številke, ki so precej dvignile skupne vsote, namenjene za plače.
“Odstotek denarja, ki bo ostal na podlagi tega za izvajanje različnih projektov, je omejen, in upam, da bomo tudi skozi druge vire, kot so državna in evropska sredstva, pridobili dovolj, da bomo lahko začeli, predvsem pa nadaljevali s tistimi projekti, ki so že zapeljani in so obveze iz leta 2018,” je zaključil Železnik.

Oddaj komentar