VIDEO: Univerza v Mariboru gosti partnerje Evropske univerzitetne pobude ATHENA

V teh dneh v Mariboru poteka srečanje partnerjev Evropske univerzitetne pobude Athena v sklopu programa srečanja državnih sekretarjev za visoko šolstvo in direktorjev doktorata za znanost držav članic EU. Vrhunec srečanja je bil podpis deklaracije rektorjev ATHENA.

Danes so na Univerzi v Mariboru rektorji predstavili skupno deklaracijo, ki so jo podpisali včeraj, 29. septembra. Povedali so, da ostaja veliko odprtih vprašanj o prihodnosti evropskega visokošolskega in raziskovalnega prostora, na katere naj bi Evropske univerzitetne pobude razvile odgovore in rešitve.

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič je pojasnil, da deklaracija opredeljuje splošne cilje. Želijo si dosegati visoko kakovost na področju sodelovanja, raziskovanja in prenosa znanja na okolje, na vseevropski prostor ter doseči globalno prepoznavnost.

Tečejo tudi pogovori o ustanovitvi novega senata, novih telesih, ki bodo skrbela za izobraževanja in vse kar nova institucija, ki bo delovala v evropskem prostoru, potrebuje.
“Omogočali bomo izkušnjo mednarodnega sodelovanja študentov, ki bodo lahko krožili znotraj univerz. Zavedamo se, da je na tej poti veliko ovir, način izvajanja procesa je drugačen in tega se zaveda tudi evropska skupnost. Zato je naloga v prvem delu, da odpiramo pot nadaljnjemu poenotenju in iščemo rešitve, ki lahko pomenijo nadaljnji korak v smeri izobraževanja.”

Na raziskovalnem področju je Univerza v Mariboru, ki koordinira ta sklop aktivnosti znotraj celotne mreže, pripravila metodologijo znanstveno-raziskovalnega sodelovanja, skupaj z orodjem za koordinacijo in podporo tega. Na področju prenosa znanja in tehnologij so kolegi iz nemške univerze v Siegnu pripravili koncept povezovanja z gospodarskimi partnerji na osnovi spletne podpore Praxis, katere implementacija je tudi predmet razgovorov med partnerji.

Srečanje je namenjeno tudi pripravi velikega projektnega sestanka v oktobru v Vilni, Litvi. Predstavniki pobude ATHENA so v okviru srečanja obiskali tudi Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Oddaj komentar