VIDEO: Ruški župan zahteva pogovor z mariborskim

Kot smo že poročali, je Mestna občina Maribor prejšnji teden predstavila program upravljanja Mariborskega Pohorja. Sedaj se je izkazalo, da v pripravo programa niso vključili pohorskih občin. Župan Ruš Uroš Razpet “benti” nad tem, da niso bili vključeni v pripravo dokumentacijo. Župan mariborske občine Andrej Fištravec po drugi strani pravi, da imajo prednost pri prejetju gradiva mestni svetniki.

Fištravec je tako šele za danes sklical sestanek z župani pohorskih občin. Vendar pa do sestanka z župani ni prišlo, saj sta ruški in hoški župan sestanek odpovedala, župana občine Slovenska Bistrica in občine Rače – Fram pa nista prišla. Dan pred izredno sejo, ko bodo mariborski mestni svetniki odločali o dolgoročni podelitvi koncesije za upravljanje Pohorja, se je Fištravec sestal le z direktorjem Marproma Bernarndom Majheničem, direktorico Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Janjo Viher in vodstvom Term Maribor. Konkretnih odgovorov o tem kaj so se dogovorili nismo dobili. Govora je sicer bilo o sicer že znanih dejstvih.

Marpromu 15 – letna koncesija

Mariborsko javno podjetje naj bi po predlogu dobilo 15 – letno koncesijo za Mariborsko Pohorje. Z žičnicami sicer upravljajo že zadnji dve leti. V igri je sicer tudi druga možnost, ustanovitev novega javnega podjetja. Ruški župan s predlogom, da upravljanje prevzame Marprom ni najbolj zadovoljen, med drugim je skeptičen nad strokovnostjo javnega podjetja. Kakšna so pričakovanja ruške občine od novega upravljavca, pojasnjuje Razpet.

Fištravec imel sestanek, vendar ne z občinami

“Sestanek smo prestavili in se prilagodili ruškemu županu, vendar si je potem premislil in dejal, da bi on rajši, da mi pridemo k njemu. K njemu bo šel le pripravljalec gradiva, da mu stvari pojasni,” je pojasnil Fištravec.

Razpet sicer pravi, da z dokumentacijo niso bili seznanjeni. “Stvar je preprosto takšna. Ne more dobiti župan sosednje občine dokumentacije še pred našimi svetniki. Je pa res težko uskladiti termin z njim. Tudi potem ko smo našli prostega, ga je preklical, tako da je to postal njegov problem, ne naš,” je bil jasen mariborski župan.

“Bistvo je drugje”

Fištravec v morebitnem sporu z ruškim županom zaradi slabe komunikacije ne vidi problema. Pravi, da je bistveno, da imajo po dveh letih možnost podeliti dolgoročno koncesijo javnemu podjetju iz nabora javnih podjetij. “Možnost je tudi, da ustanovimo novo javno podjetje. Mestni svetniki se morajo odločiti na to temo. Obe rešitvi sta dobri in predvideni v dokumentaciji, ki jo imamo jutri na mestnem svetu,” pravi Fištravec.

 

Ob tem pa je opozoril še na to, da ruška občina ni lastnik ničesar na Pohorju in da je to bistveno drugačna situacija, kot tista v kateri je mariborska občina, ki priznava lastništvo nad krožno – kabinsko žičnico. “Naša teža je mnogo večja,” tako Fištravec.

Potem, ko smo ga novinarji vprašali, zakaj ni bilo komunikacije že pred tem zapletom je bil Fitšravec kratek, ampak jasen: “Saj govorimo, ampak gospod župan se želi čimbolj ugodno izpogajat zase.”

Direktor Marproma bi demantiral

Današnjega sestanka s Fištravcem se je udeležil tudi direktor Marproma Bernard Majhenič, ki nam izjave pred kamero ni želel dati. Dejal je le, da bo po objavi odziva ruškega župana na naše uredništvo poslal demanti, saj da župan širi laži in neresnice.

Se pa je odzvala direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Janja Viher, ki pravi: “Želimo si, da čimprej gredo ta gradiva skozi mestni svet in da čimprej dobimo tudi koncesionarja, ki bo deležen dolgoročnejše koncesije, ker to omogoča tudi trajnejši razvoj naše destinacije in nenazadnje tudi kar veliko tour operaterjev skozi dveletno prelaganje za enoletno koncesijo nekako zelo težko zalagamo s konkretnimi podatki.”

Tudi ponudba se zato težko oblikuje, nejevolja pa se širi tudi med turističnimi ponudniki, ker skozi sezono iščejo rešitve na kak način najbolj privabiti obiskovalce. “Verjamem, da bodo trezne glave razmislile o teh nujnih postopkih, ki so potrebni in da bodo gradiva takšna kot so potrebna seveda tudi izvedena in v mestnem svetu potrjena v najkrajšem možnem času, ” dodaja Viherjeva.

Dolgoročna rešitev je pravilna smer razvoja

Podobnega mnenja so tudi v Termah Maribor, kjer menijo, da je dolgoročna rešitev pravilna smer za razvoj Mariborskega Pohorja. Pravijo, da na odločitev o tem, komu bo zaupana koncesija ne želijo vplivati. “Glede na pozitivne izkušnje iz preteklih let podpiramo predlagan model, po katerem bi podjetju Marprom zaupali dolgoročno koncesijo za upravljanje Mariborskega Pohorja. V kolikor bo upravljanje Mariborskega Pohorja prevzel zanesljiv, kadrovsko usposobljen in strokoven upravljavec, bomo tudi v letošnji zimski sezoni kot korekten poslovni partner ponudili maksimalno podporo,” so zapisali v Termah Maribor.

Kdo in za kako dolgo bo prevzel upravljanje Pohorja bo tako jasno po jutrišnji izredni seji mariborskega mestnega sveta.

Oddaj komentar