VIDEO: Proračun mariborske občine se povečuje na 172,3 milijona evrov

Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek obravnavali predlog prvega rebalansa občinskega proračuna za letošnje leto, ki se povečuje za dobrih pet milijonov na 172,3 milijona evrov, kar je najvišja vrednost proračuna doslej. Med drugim naj bi jo dosegli z ugodnejšim upravljanjem z dolgom ter državnimi prilivi za nekatera nujna vlaganja v mestu.

Veljavni proračun se povečuje iz 167,1 milijona na 172,3 milijona evrov, in sicer na prihodkovni strani med drugim zaradi predvidenih najemnin za športne objekte, ki bodo začele pritekati po statusnem preoblikovanju Športnih objektov Maribor, ter uspešne prodaje stanovanj na javni dražbi, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić.

Vključena bodo na državni ravni odobrena sredstva za posege na Dvorani Tabor, Sinagogi, Mariborskem gradu in Čeligijevem stolpu, dodatnih 1,5 milijona evrov pa si obetajo od načrtovanega reprogramiranja bančnih posojil.

Spremembe odloka o grbu in zastavi

Na četrtkovi seji bodo mestni svetniki obravnavali tudi spremembe odloka o grbu in zastavi Mestne občine Maribor, s katerimi želijo po besedah Mitje Senekoviča iz občinskega sekretariata za splošne zadeve po zgledu zaščitene besede Republike Sloveniji zaščititi besede Maribor, mestni, mariborski in občinski. Podjetja, ki bodo želela te besede v prihodnje uporabljati v svojih imenih, bodo morala izpolnjevati določene pogoje, med drugim plačevati davke in delovati družbeno odgovorno.

Ker ima župan Saša Arsenovič Hotel Maribor, je danes poudaril, da je leta 2016 zaprosil občino za dovoljenje za uporabo tega imena in takratni župan Andrej Fištravec mu je tudi izdal uradno dovoljenje. “Mislim, da bi morali tudi drugi tako ravnati,” je dejal in dodal, da je treba z blagovno znamko mesta ravnati odgovorno.

Skoraj zaključena obnova Sodnega stolpa na Lentu

Na današnji novinarski konferenci je med drugim še povedal, da je že skoraj zaključena obnova Sodnega stolpa na Lentu, za tribuno stadiona Ljudski vrt bo v petek tehnični pregled, v začetku junija pa naj bi odpirali ponudbe prijavljenih interesentov za gradnjo brvi čez Dravo. Do konca leta naj bi bil objavljen javni natečaj za obnovo nabrežja Lenta, na občini pa si po besedah Arsenoviča prizadevajo tudi za prevzem stopnic na Kalvarijo od republiškega sklada kmetijskih zemljišč, da bi jih lahko obnovili.

Gradbena dela na Dvorani Tabor naj bi se začela še letos, prihodnje leto pa župan napoveduje začetek prvih gradbenih del na projektu vzpostavitve Centra Rotovž, za kar je bilo pred desetimi dnevi izdano gradbeno dovoljenje. “Dejavnosti tečejo v pravo smer,” je poudaril.

Vzpostavitev regijskega reševalnega centra

Med načrtovanimi projekti je omenil tudi vzpostavitev regijskega reševalnega centra na Cesti proletarskih brigad ter začasno namestitev novih programov mariborskega zdravstvenega doma v stavbo na Dvorakovi ulici, kjer namerava medobčinski stanovanjski sklad sicer postaviti stanovanja za mlade. Župan je pojasnil, da se bodo ti programi kasneje preselili v obnovljeno zdravstveno postajo Tabor, ki se po novem imenuje Zdravstvena postaja Magdalena.

Z novim odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Regionalna razvoja agencija za Podravje – Maribor, ki je na dnevnem redu četrtkove seje mestnega sveta, bodo omogočili pripojitev Štajerskega tehnološkega parka k njej. Agencija bo prevzela tudi mariborski Inštitut Wcycle, ki se osredotoča na aktivnosti krožnega gospodarstva.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar