VIDEO: Pozor, kolesarji in motoristi na cesti, upoštevajte prometne predpise!

Slika je simbolična. Vir: arhiv Lokalec.si

Policisti opozarjajo, da je na cesti vse več motoristov in kolesarjev, zato so njim še posebej namenjena opozorila. Zaradi nedavne odprave splošne omejitve gibanja na občine pa je posledično tudi več vseh udeležencev prometa na cesti. Zato policisti pozivajo prav vse k odgovornemu vedenju in upoštevanju cestno-prometnih pravil.

Več v videoprispevku:

Izvajajo nadzor nad kršitvami kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev

Mesec maj je tradicionalno posvečen opozarjanju na večjo varnost kolesarjev, kar Agencija za varnost prometa izvaja v sodelovanju s Policijo, ki bo maja izvajala tudi nadzor nad kršitvami kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev. Zaradi nedavne odprave splošne omejitve gibanja na občine, posledično pa tudi vse večjega števila kolesarjev na naših cestah, kolesarje pa tudi ostale udeležence v prometu, pozivajo k upoštevanju cestno-prometnih pravil in odgovornemu vedenju v prometu. Voznike pa agencija opozarja na povečano število kolesarjev na cesti in jim namenja poziv k dodatni pazljivosti.

Agencija za varnost prometa vse udeležence v prometu, predvsem pa kolesarje, opozarja na dodatno previdnost ter dodaja, da tudi uporaba mobilnega telefona in slušalk vplivata na zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče.  Agencija za varnost prometa v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa obravnava kolesarje kot eno izmed prioritetnih ciljnih skupin, ki ji posveča dodatno pozornost. Delež števila kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v urbanih naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo ter tako še dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče in posledično hudih poškodb.

Slika je simbolična. Vir: arhiv Lokalec.si

Tako tudi na Policiji opozarjajo, da je v teh dneh pričakovati več kršitev prometnih pravil, kar lahko privede tudi do slabše prometne varnosti. Zato je spoštovanje prometnih pravil in nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov nujen, saj ta pomembno vpliva na varnost v cestnem prometu. Policisti bodo ve mesec maj z večjo intenzivnostjo izvajali nadzor v cestnem prometu. Pozornost bodo usmerili na kršitve kolesarjev in na kršitve drugih udeležencev do kolesarjev. Poudarek nadzora bo predvsem na najpogostejših kršitvah oz. vzrokih prometnih nesreč kolesarjev; vožnje kolesarjev v napačno smer, upoštevanje prometne signalizacije (predvsem upoštevanje rdeče luči na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporaba kolesarskih čelad, vožnja po pločnikih, nepravilna in tesna prehitevanja kolesarjev ter neupoštevanje pravil o prednosti.

Policisti tako udeležencem v cestnem prometu svetujejo, da upoštevajo prometna pravila in pozivajo na strpnost med udeleženci. Ker so poškodbe glave ene pogostejših poškodb v prometnih nesrečah, se priporoča uporaba kolesarske čelade za vse kolesarje.

Ugotovitve kažejo, da skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred tremi leti izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške napravi pa približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

V prometu odločajo stotinke sekunde, dovolj je že trenutek nepazljivosti in življenje se lahko za vselej korenito spremeni. Agencija za varnost prometa zato svetuje: “Kolesarji, na cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu. Na pot se podajte strpno in z zavedanjem, da smo za varnost v prometu soodgovorni vsi.”

 

Oddaj komentar