VIDEO: Policisti: Brez priprav nikakor na motor!

Zgodaj spomladi se ob ugodnih vremenskih razmerah vrnejo motoristi. Tisti, ki že komaj čakajo, da zaženejo svoje motorje, so na cestah že ob prvih sončnih žarkih.

Policisti pa medtem vse motoriste opozarjajo, da naj bodo kljub neučakanosti skrajno previdni, saj razmere na cestah kljub soncu in višjim temperaturam niso idealne. V video izjavi pojasnjuje Anton Vinko, pomočnik komandirja na Postaji prometne policije Maribor.

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna se je na njo potrebno dobro pripraviti, opozarjajo policisti.

Sposobnost obvladovanja motorja je po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne “kilometrine”, gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo, zato naj bodo prvi kilometri prevoženi pazljivo in previdno.

policisti motoristi

Motoristi povzročijo skoraj polovico prometnih nesreč

V prometnih nesrečah je bilo v letu 2016 na območju Policijske uprave Maribor udeleženih 90 (87) ali 3 % več voznikov motornih koles kot v letu 2015, od katerih so 4 (2) umrli, 8 (17) se je hudo in 49 (53) lahko telesno poškodovalo. Vozniki motornih koles so v letu 2016 na območju PU Maribor povzročili 44 (57) ali 13 % manj prometnih nesreč kot v letu 2015.

“Motoristom svetujemo, da pregledate svoja motorna kolesa ter preverite, ali so tehnično brezhibna, oziroma poiščete pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd.,” pravijo na Postaji prometne policije Maribor.

Preden se usedete na motor, obvezno preverite:
– zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik
– ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju,
– ali je delovanje zavor brezhibno,
– svojo zaščitno opremo; poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati
– v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte pnevmatike

Motoristi, ne pozabite tudi na uporabo ustrezne zaščitne čelade. Poskrbite, da boste med vožnjo čim bolj vidni, na prižgane luči in ustrezna oblačila s čim več odsevniki. Poskrbite za ustrezno veliko in kvalitetno motoristično opremo, torej rokavice, oblačila, škornje, čelado, vizir.

 

Oddaj komentar