VIDEO: Policija pri Treh žebljih na Osankarici prijela Šiška

Policisti so na današnji spominski slovesnosti ob obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona, ki je potekala pri Treh žebljih na Osankarici prijeli Andreja Šiška. Še pred božičnimi prazniki so za njim razpisali tiralico. 

Podrobnosti v videu: 

Dopolnjeno, 5. januar, ob 9.30

Z mariborske policijske uprave pa so sporočili, da so Šiška prijeli ob 11. uri na prireditvenem prostoru, prijetje pa je potekalo brez posebnosti. Policisti so Šiška na podlagi odredbe sodišča privedli na prestajanje zaporne kazni, so še dodali na PU Maribor. V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pa so za STA pojasnili, da je že začel prestajati kazen v mariborskem zaporu.

Kot je za STA povedala sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, so Šiška pridržali zaradi naloga za privedbo, čeprav naj še ne bi dobil pravilno vročenega poziva na prestajanje zaporne kazni. Ker naj bi iz javnosti izvedel, da ga iščejo, se je po njenih besedah prišel predat.

“On je prišel na Osankarico z namenom, da ga tukaj primejo. Če že na vsak način želijo, da kazen prestane do konca, se temu ne bo izogibal in se je prišel predat. To je bil naš cilj in to smo dosegli,” je dodala Bidarjeva, na očitek, da so s tem zasenčili osnovni dogodek, ki s se mu prišli poklonit tudi sami, pa je odvrnila, da so tudi želeli, da ga primejo pred očmi javnosti.

Na dogodek se je odzval tudi predsednik Borut Pahor, ki je dejal, da smo vsi dolžni spoštovati dostojanstvo človeka in spominskih dogodkov. “Imamo pravico izražati svoja mnenja, a tudi spoštovati dostojanstvo drugih ljudi in tudi spominskih dogodkov. Še zlasti ko gre za pietetne dogodke,” je dejal Pahor.

Mariborsko sodišče je Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve lanskega marca obsodilo na osem mesecev zapora, pri čemer pa je večino kazni odslužil že s priporom, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti sodbe izpustilo ob izreku sodbe. Tako Šiško kot njegova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj sta bila takrat prepričana, da mu preostanka kazni ne bo treba odslužiti.

V začetku decembra pa je sodišče izdalo poziv, naj se zglasi v zaporu. Medtem ko na sodišču trdijo, da so mu sklep pravilno vročili, pa Šiško nasprotno meni, da je bil poziv vročen prepozno in napačno. Vseeno je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni, ki pa jo je mariborsko sodišče zavrglo, s čimer je sklep o tem, da mora v zapor, sredi meseca postal pravnomočen.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar