VIDEO: Okoli 170 Mariborčanom ni treba plačati vrtca

Slika je simbolna

Do konca marca je še odprt vpis v vrtce. V Mariboru jih je 8, z več enotami, ki za prihajajoče šolsko leto skupno nudijo približno 900 do 950 mest. Povprečna cena mesečnega plačila vrtca znaša približno 111 evrov, okoli 170 Mariborčanom pa vrtca ni treba plačati.

Kot smo zvedeli na Uradu za vzgojo in izobraževanje (Mestne občine Maribor), je cena vrtca že nekaj let nespremenjena, jo pa redno usklajujejo po standardizirani metodologiji. Tudi letos jo bodo, vendar vodja Urada Brigita Gajzer Pliberšek poudarja, da uskladitev ne bo pomenila drastičnega dviga. Višino mesečnega plačila vrtca določajo individualno, predvsem z izračunom višine dohodkov na družinskega člana. Približno 5% staršev, kar pomeni okoli 170 Mariborčanov, zaradi nizkih dohodkov sodi v prvi plač(il)ni razred, zato so plačila vrtca oproščeni. Koliko znašata najvišje in najnižje plačilo, pa preverite v njeni video izjavi.

Je pametno, da otrok ostane doma?
Na dilemo ali naj otrok obiskuje vrtec ali naj ostane v domači oskrbi, pri starih starših ali varuškah, je predsednica skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec pojasnila, da je to stvar odločitve vsakega starša posebej. Je pa res, da vrtec še zdaleč ne nudi zgolj varstva, ampak številne vzgojne in pedagoške programe, s čimer je eden ključnih faktorjev socializacije otrok. “Navadijo se na umivanje rok, samostojnosti pri uporabi stranišča, upoštevanja sovrstnikov … V skupini so starejši in mlajši otroci, kar je podobno kot v družini. Naučijo se deliti igrače, nekomu dati prostor ali prednost … Mislim, da je prav, da se otroci socializirajo v vrtcu,” je dejala. Do konca tega meseca lahko starši v vrtec vpišejo otroke, ki bodo do 1.1. 2019 dopolnili 11 mesecev starosti. Kočno število prostih mest za vpis bo odvisno predvsem od števila otrok, ki bodo iz vrtca odšli v šolo. Največ kapacitet na območju Maribora imajo v vrtcu Pobrežje, najmanj v vrtcu Jadvige Golež. Pravilnik za vpis v vse mariborske vrtce pa je od konca lanskega leta enoten, kakor so enotne tudi cene.

Oddaj komentar