VIDEO: Nas do zaprtja mariborskega letališča loči le še 100 dni?

Letališče Edvarda Rusjana Maribor

Kaj se bo zgodilo z mariborskim letališčem čez 100 dni, oziroma kaj bo po 15. juliju? Po zapletih povezanih s širitvijo letališča, je dosedanji najemnik januarja letos odpovedal najemno pogodbo. Ker je najemnik z letališčem dolžan upravljati šest mesecev po odpovedi pogodbe, nato pa letališka infrastruktura preide nazaj v upravljanje Republike Slovenije, na Ministrstvo za infrastrukturo. Čez 100 dni poteče navedeni rok, nihče pa ne odgovori  na vprašanje kakšna bo usoda letališča po tem času.

Ministrstvo za infrastrukturo se ne odziva na apele in vprašanja župana Občine Hoče-Slivnica, Marka Soršaka. “V letališče je bilo vloženega preveč truda, časa in denarja, da bi mirno dovolili, da se zaprejo njegova vrata. Z morebitnim zaprtjem letališča se bo ustavil razvoj Podravja in posledično zvišal brezposelnost v regiji, država pa bo izgubila 19 milijonov evrov, ki so bili porabljeni za obnovo letališke infrastrukture,” je dodal Soršak.

Ogrožena Helikopterska nujna medicinska pomoč

V primeru, da se bo Aerodrom Maribor zaprl, bo v težavah tudi Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki rešuje življenje v Severovzhodnem delu Slovenije. Kako pomembna je HNMP priča podatek, da so v lanskem letu izvedli okrog 280 intervencij, kar dokazuje smotrnost izvajanja te službe. “Nismo se zastonj več kot 10 let borili za to, da končno imamo to vrsto nujne medicinske pomoči,” je bil jasen vodja HNMP Štefan Mally.

Zaposleni in ostali dejavni na letališču Edvarda Rusjana so tako danes pozvali državne oblasti, naj prekinejo negotovosti in čim prej dorečejo prihodnost letališče. Morebitnemu zaprtju odločno nasprotujejo. Na kocki so namreč tako zaposlitve kot več kot 40 letna tradicija letalstva v Mariboru. Mariborsko letališče ima pomembno funkcijo kot regijsko letališče, saj izvaja tudi izobraževanja pilotov in kadra, ki se kasneje lahko tudi zaposli v regiji. Letališče je za komercialni promet zaživelo v letu 1976 in je še danes alternativno letališče mnogim letalskim družbam, ki letijo v slovenskem zračnem prostoru. “Smo pomembno regijsko letališče in želimo, da tako tudi ostane,” je povedal Tone Bračko, vodja prometa letališča Maribor.

V nevarnosti je tudi obratovanje protitočne obrambe, ki jo izvaja Letalski center. Premestitev celotne flote na alternativno lokacijo v primeru zaprtja, pa je skorajda nemogoč poseg, so prepričani. Še dodatni izziv bi bilo ponovno odprtje letališča v primeru zaprta v sredi julija, saj ponovna pridobitev obratovalnega dovoljenja traja med 3 do 9 mesecev. Kar v teoriji in praksi pomeni, zaprtje letališče vsaj do konec leta.

Ali gre za neenakomerno in neenakopravno obravnavo s strani države? “Če preletimo zgodovino 15 do 20 let, ugotovimo, da se je v letališče v Ljubljani vlagalo v razmerju 20:1. Se pravi v letu 2007-2013 v mariborsko letališče cca. 15 milijonov, medtem ko v ljubljansko med 40-60 milijonov. Tudi subvencije za odpiranje novih letalskih linij, kot je bila prejšnji teden v  znesku milijon evrov, z novo letalsko linijo z ljubljanskega letališča, se poraja dvom kako in kaj. Kdo je prvorazredni, kot drugorazredni državljan, za kar smatramo, da v enakovredni Sloveniji veljajo pogoji za vse enako,” je zaključil Bračko.

Vlado Republike Slovenije pozivajo, da javnost seznani z njenimi načrti o prihodnosti letališča. Zapisali so dve pomembni točki:

  • Če nameravajo letališče zapreti, naj to jasno povedo,
  • če nameravajo zagotoviti nadaljevanje obratovanja letališča, jih zanima na kakšne način načrtujejo to storiti. Do zaprtja letališča je še okvirno 100 dni. Ker poznajo dolžino upravnih postopkov jih skrbi, kaj lahko v tako kratkem času sploh storijo?Je javni razpis, s pogoji, ki so se izkazali za neatraktivne, zadosten odgovor na izziv ali zgolj umivanje rok?

Kakšna bo usoda mariborskega letališča je tako še vedno zavito v skrivnost.

Oddaj komentar